Töölöstä Suomenniemelle – Salmenrannan uudet yrittäjät nauttivat nyt rentoudesta


Unelmien täyttymys. Niin kuvaa Kaija Rutanen sitä, että hän ja Teuvo-puoliso hyppäsivät Kahvila-Ravintola Salmenrannan yrittäjiksi Suomenniemelle.

 

Kaija Rutanen toteaa, että keittiö on hänen valtakuntaansa. Palo ravintola-alalle on pysynyt lapsesta saakka.

 

Rutanen kertoo, että kaikki kävi lopulta todella nopeasti.

– Kolmessa viikossa muutimme etelästä tänne sekä henkilökohtaisen elämän että bisneksen, Kaija kertoo.

Ravintola löytyi Lappeenrannantien varresta ja vuokrakoti Ristiinasta, jonne sama tie vie nopeasti.

Suomenniemi oli heille ennakolta tuttu paikka, koska he ovat viettäneet kaikki lomansa aina Laamalansaaren caravan-alueella. He ovat edelleen alueen jäseniä.

– Olemme jo vuosia tulleet tänne piiloon, eli tässä on paljon rakkautta aluetta kohtaan.

 

Ravintola-alalla vuosia toiminut pariskunta oli etsinyt ostettavaa yritystä muualta Suomesta kuin pääkaupunkiseudulta jo pidempään. Heiltä oli kuitenkin mennyt ohi, että Salmenranta sulkeutui aiemmin syksyllä ja oli yrittäjää vailla.

– Oli todella lähellä, ettemme lähteneet toiseen paikkaan ihan muualle päin Suomea. Se suunnitelma vaihtui nanosekunnissa yhden puhelinsoiton perusteella, Kaija kertoo.

Paikalla käynnin jälkeen Rutaset tekivät nopeasti sopimuksen Salmenrannan kiinteistöstä vuokranantajan kanssa. Samalla hetkellä ravintolassa alkoi remontti ja sinne alettiin kovalla kiireellä etsimään kalusteita ja koneita, jotta kaikki olisi valmista ennen joulua.

Salmenranta on kolmas ravintola, jonka Rutaset avaavat. Kaija ja Teuvo toteavat, että tämä seutu on nyt viimeinen pysäkki. Täällä he jäävät aikoinaan eläkkeelle. Heidän edellinen ravintolansa sijaitsi Helsingin Töölössä ja oli keskittynyt skandinaaviseen keittiöön. Sitä ennen Rutaset asuivat ja työskentelivät Lapissa.

– Nyt on ihana fiilis, kun voi ottaa rennommin, Kaija sanoo viitaten siihen, että Salmenrannassa hän kokkaa lounasta, pizzoja ja à la carte -annoksia.

– Ajatus on, että täällä on hyvää fiilistä, hyvää ruokaa ja rentoa meininkiä.

 

Ravintolakoulu Perhon kasvatti kertoo tienneensä jo pikkutyttönä halunneensa ravintola-alalle.

– Mummon kanssa kävimme Kluuvikadun Fazerilla silloin 1960–70-luvulla ja se tunnelma, naisilla olleet hilkat ja kaikki tekivät sellaisen vaikutuksen, että sanoin jo silloin, että minäkin työskentelen isona ravintola-alalla.

Kaija Rutasen puhuessa käy pian selväksi, että palo alaa kohtaan on säilynyt.

– En osaa sitä selittää, se on jossain veressä. Tätä työtä pitää tehdä sydämellä. Jos fiilistä ja intohimoa ei ole, se näkyy nopeasti asiakkaan lautasella.

Teuvon ja Kaijan työnjako on selvä. Kaija vastaa keittiöstä, Teuvo salista sekä yrityksen myynnistä, markkinoinnista ja hallinnosta.

 

Kaija toteaa monta kertaa haastattelun aikana, että ei oikeastaan haluaisi puhua koronasta. Kuten kaikki tietävät, on ravintola-ala ollut sen takia kovassa myllerryksessä. Rutasten ravintola Helsingissä oli keväällä kiinni viikkoja ja mieli myllerryksessä tulevasta.

– Kun saimme ovet taas auki, päätimme samana päivänä, että laitamme paikan myyntiin ja lähdemme pois pääkaupunkiseudulta. Olimme onnekkaita, kun löysimme liiketoiminnalle ja vuokrasopimukselle ostajan, Kaija kertoo.

Hän toteaa, että heillä täytyy olla jotain luovaa hulluutta alaa ja yrittäjyyttä kohtaan. Salmenranta avautui uudelleen 19. joulukuuta. Suomenniemi on ottanut uudet yrittäjät vastaan lämpimästi.

– Joka päivä olemme kohdanneet uusia kasvoja. Olemme viihtyneet hyvin. Monet paikalliset ja mökkiläiset ovat jo käyneet toivottamassa meidät tervetulleeksi, Teuvo Rutanen kertoo.

Ravintoloita on Mikkelinkin seudulla useita myynnissä. Mikä sai Rutaset valitsemaan juuri Salmenrannan?

– No ei tarvitse kuin katsoa ulos! Tämä maisema ja hyvä sijainti Mikkelin ja Lappeenrannan välisellä tiellä, Kaija sanoo uuden kabinetin ikkunoiden edessä.

Myöhemmin hän lisää, että juuri Salmenrannan valintaan vaikutti myös haaste.

– Ei pääse liian helpolla, Kaija naurahtaa.

Elina Alanne  

 

Tilaa uudistunut Ristiinalainen!  Tee tilaus verkkolehdestä täällä ja paperilehdestä täällä!