Kenkien liukuesteitä voi taas hakea – kaupunki tarjoaa nastat yli 65-vuotiaille


Yli 65-vuotiaille tarkoitettujen kenkien liukuesteiden jakelu jatkuu taas.

 

Kati Olkkonen-Repo Tavaratalo Carlsonilta näyttää liukuestettä, joka tulee vain kengän kantapään alle. Kuva on otettu marraskuussa 2020.

 

Liukuesteitä voi noutaa tavaratalo Carlsonilta toistaiseksi torstaisin ja perjantaisin tavaratalon aukioloaikoina.

Mikkelin kaupunki tarjoaa liukuesteet yli 65-vuotiaille.

Kaupunki ja tavaratalo Carlson toivovat kaikkien noudattavan annettuja ohjeita, turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa. Lisäksi suositellaan kasvomaskien käyttöä.

 

Jakelu alkoi lokakuun lopussa. Liukuesteet saivat suuren suosion ja Carlsonilla oli usein ruuhkaa varsinkin aamuisin. Koronarajoitusten vuoksi jakelu keskeytettiin vuoden loppupuolella.

Mikkeli on tällä hetkellä päättänyt käyttää ikäihmisten liukuesteisiin 50 000 euroa. Rahoitus tulee perintövaroista.

Kaupungin hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen rauhoitteli Ristiinalaisessa marraskuussa, että rahoitus ei ole heti loppumassa.

– Tämä rahoitus ei välttämättä kata koko tarvetta. Mikkelissä on noin 14 000 yli 65-vuotiasta. Mutta emme vielä tiedä, minkä verran ihmisiä on näiden liukuesteiden tarpeessa. Tästä rahoituksesta riittää noin 5000 paria mutta voimme hakea perintörahoista lisärahoitusta, Väänänen totesi tuolloin.

Hyvinvointikoordinaattori toteaa, että kun yhden liukuesteparin hinta on 10 euron luokkaa, on se kaupungin kannalta todella edullinen panostus turvallisuuteen ja käyttäjällään halpa henkivakuutus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan jokaisena talvikuukautena noin 20 000 suomalaista loukkaantuu liukastuessaan ulkona. Liukastumiset aiheuttavat lieviä vammoja mutta myös pitkäaikaista haittaa. Iäkkäille seuraukset ovat yleensä vakavammat. Yli 75-vuotiaista jopa 70 prosenttia tarvitsee hoitoa liukastuttuaan. Yhden lonkkamurtuman hoito leikkauksineen maksaa noin 20 000 euroa.

 

Liukuesteiden sovittaminen tapahtuu Carlsonilla siksi, että asiakas pystyy heti valitsemaan kolmesta mallista omaan kengän kokoonsa sopivan. Henkilökunta auttaa eri mallien valinnassa. Yksi malleista on pelkästään kantaan laitettava ja kahdessa muussa on eroa nastojen lukumäärässä.

Liukuesteiden luovuttaminen tapahtuu näyttämällä henkilökortti. Näin Carlson voi laskuttaa kaupunkia luovutettujen liukuesteiden mukaisesti.

Liukuesteet voi hakea joku muukin kuin yli 65-vuotias itse. Hakijalla pitää olla mukana liukuesteiden saajan henkilökortti iän varmistamista varten ja kengän koko.

Elina Alanne

 

Osa artikkelista on julkaistu Ristiinalaisessa marraskuussa 2020.