Nopeat ehtivät varata rokoteajan yli 85-vuotiaalle – eri rokotteita saapumassa alueelle ensi viikolla


Essote on voinut avata uusia koronarokotusaikoja yli 85-vuotiaille.

 

Essote avaa lisää rokoteaikoja aina kun tietoa rokotteiden saapumisesta tulee. Kuva: Essote / Jussi Salminen

 

Torstaina Essote avasi vajaat sata uutta rokotusaikaa, kun uuden ohjeistuksen mukaan tehosterokotteen antamisen aikaa voitiin venyttää 12 viikkoon. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä totesi, että vallitsevassa epidemiatilanteessa kaikkien koronarokotteiden annosväliä on suositeltavaa pidentää 12 viikkoon. Tämä tuo lisää mahdollisuuksia pistää ensimmäisiä rokoteannoksia.

– Ajat menivät muutamissa sekunneissa. Ikäihmiset käyttävät nettiä näköjään taitavasti. Olemme jo lisänneet uusia aikoja, kun uusien rokotteiden saanti varmistui, sanoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström perjantain tiedotteessa.

Tähän asti Essote on antanut pistoksia Pfizer-yhtiön rokotteilla. Uuden tekniikan avulla rokotteiden määrä on saatu kasvatettua pulloista nyt seitsemään annokseen alkuperäisestä viidestä.

Ensi viikolle alueelle on luvattu myös Modernan ja AstraZenecan rokotteita.

– Pieni määrä Modernan rokotetta on menossa kotihoitoon, koska se säilyy jääkaappilämpötilassa ja on siten kätevämpi käyttää, Gärdström kertoo.

 

Essote tiedottaa perjantaina, että alueelta on löytynyt kolme positiivista koronatestien tulosta. Tartuntoja on tällä viikolla löytynyt muutamia.

Perjantaina tiedotetuista tartunnoista kahden Mikkelissä havaitun tartunnan lähde on todennäköisesti muualla Suomessa. Juvalla havaittu tapaus liittyy puolestaan jo aiemmin löydettyyn tartuntaketjuun.

Tartuntojen johdosta on asetettu karanteeniin muutamia kymmeniä henkilöitä. Samaan aikaan karanteenista on vapautunut ihmisiä ja hetkellä karanteenissa on noin sata henkilöä.

– Haluan jälleen tähdentää, että kasvomaskeja on syytä käyttää erityisesti julkisessa liikenteessä. Suositus on edelleen voimassa ja sitä kannattaa noudattaa, kuten myös ohjeita turvaväleistä ja käsien pesemisestä usein. Suuri osa tartunnoista näyttää tulevan pisaratartuntana, jolloin pinnoilta käsien kautta saaduilla tartunnoilla on suuri merkitys, muistuttaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Tartuntojen johdosta altistumisen paikkoja on jälleen päivitetty. Listalla on muun muassa bussivuoro ja kauppaliikkeitä.

 

Essoten koronarokotuksen ajanvaraus on täällä.

Lue altistumispaikat täältä.