Yli 80-vuotiaat voivat nyt varata koronarokotusaikoja – ensimmäiset riskiryhmäläiset kutsutaan puhelimitse rokotukseen


Essote laajentaa tällä viikolla koronarokotuksia ikäryhmään 80–84-vuotiaat.

 

Tähän mennessä Essoten alueella on rokotettu Pfizer-yhtiön rokotteilla. Tälle viikolle alueelle on luvattu myös Modernan ja AstraZenecan rokotteita.

 

Essoten alueelle ollaan saamassa uusia rokotteita pieninä ryppäinä.

Essote avaa uusia aikoja sitä mukaan, kun rokotteiden tulo varmistuu.

– Valtaosa yli 85-vuotiaista on tavoitettu kotihoidon ja muiden Essoten kanavien kautta. Helpoiten rokotukseen pääsee varaamalla ajan suoraan nettisivujemme ajanvarauskalenterin kautta, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo tiedotteessa.

Jos yli 85-vuotias on vielä ilman rokotetta eikä hänellä tai läheisellä ole nettiyhteyksiä, ajan voi varata Essoten puhelinnumerosta 040 359 9781 arkisin klo 8-15.

 

Seuraavassa vaiheessa Essote alkaa rokottaa potilaita, joilla on aktiivinen hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai krooninen munuaissairaus.

– Meillä on näiden potilaiden yhteystiedot ja soitamme heille, Gärdström sanoo.

 

Viikonlopun aikana Essoten alueelta löytyi kaksi uutta positiivista koronatestien tulosta. Toinen tartunta liittyy aiempiin tartuntaketjuihin ja toinen on saatu muualta Suomesta.

– Kokonaistilanne on rauhallinen, vaikka alueella on runsaasti muualla altistuneita, joiden karanteeniaika jatkuu edelleen. Isot uhkaavat ketjut on saatu nopeilla karanteenimääräyksillä laantumaan, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Koronalääkärit painottavat, että tilanne voi huonontua nopeasti. Muun muassa Itä-Savon alueelta on löytynyt muuntunutta niin sanottua brittiviruksen tyyppiä ja Essoten alueeltakin on lähetetty näytteitä sekvensoitavaksi. Tuloksia odotetaan lähiviikkoina.

– Edelleen varsinkin aikuisten tulisi välttää tilanteita, joissa iso määrä ihmisiä samassa tilassa. Aikuisten harrastustoimintaa tulisi tehdä hyvin pienillä porukoilla ja mielellään ulkona. Kahden metrin turvaväliä tulisi noudattaa, jos ryhmässä on aikuisia henkilöitä, jotka eivät kuulu samaan talouteen, Seppälä suosittaa.

Koronalääkärit kiittelevät alueen väestöä vastuullisuudesta. Rajoitusten ja suositusten noudattamisella on ollut suuri vaikutus koronatilanteen pysymiseen vakaana.

 

Katso vapaat rokotusajat täältä.