Polkujuoksua, maastopyöräilyä vai lisää latuja? Mitä liikuntapaikkoja sinä toivoisit lähellesi?


Mikkelin liikuntapäällikkö kaipaa alueilta mielipiteitä ja ideoita. 

 

Ristiinan latureittejä suunnitellaan jatkettavaksi Huumon suuntaan, jonne kuvan hiihtäjä on suuntaamassa. Asia on tällä hetkellä kaupungin investointilistalla vuodella 2024. Samana vuonna Ristiina saisi myös tekonurmen.

 

Linnaniemessä saattaa tulevaisuudessa olla merkittyjä polkujuoksureittejä.

– Olemme hakeneet niihin hankerahaa, mutta asiasta ei ole vielä tullut päätöstä, Mikkelin kaupungin liikuntapäällikkö Tiina Juhola kertoo.

Alueella käytettäisiin jo olemassa olevia polkuja.

– Polkujuoksureittejä toivotaan paljon ja tällaisella rahoituksella niitä olisi mahdollista reitittää ja viitoittaa. Tässä haussa on kumppanina mukana uusi polkujuoksuseura.

Ely-keskuksessa loppuvuodesta avautunut koronaan liittyvä hankerahoitus on yksi esimerkki siitä, miten liikuntapalveluita ja -paikkoja pystytään nykyään kehittämään. Erilaiset rahoitusmahdollisuudet saattavat avautua hyvinkin nopeasti, joten Juhola kaipaa kaupunkiin kokonaisnäkemystä tarpeista ja toiveista.

Hän on lähestynyt eri alueiden aluejohtokuntia, jotta ne miettisivät omien alueidensa tilannetta.

– Kaupungin taloustilanteessa yhteistyö on todella tärkeää. Kun on yhteinen suunnitelma, niin voimme miettiä, että millä aikajänteellä minnekin pystytään mitä tekemään.

Juhola kertoo, että näkemyksiä kysytään nyt kahdestakin eri syystä. Mikkeli jatkaa Liikkuva Mikkeli 2030 -ohjelman tekoa. Lisäksi liikuntapuolella on ollut henkilöstövaihdoksia, joten nyt on hyvä hetki kartoittaa tilanne. Juhola aloitti liikuntapäällikkönä joulukuussa.

 

Liikuntapaikoissa pohjalla pysyvät varmasti aina esimerkiksi ulkoilureitit ja ladut. Viime vuosina mukaan ovat tulleet esimerkiksi skeittiparkit, frisbeegolfradat ja ulkokuntosalit.

– Jännä nähdä, mitä nuoriso käyttää ja haluaa jatkossa. Tarve elää aina vähän koko ajan, Juhola miettii.

Monien liikuntapaikkojen kanssa on jo nyt aluejohtokunnilla ollut tärkeä rooli. Ristiinassa on kehitetty urheilukentän ympäristöä ja Suomenniemi on saanut esimerkiksi frisbeegolfradan.

Juhola kiitteleekin, että yhteistyö aluejohtokuntien ja urheiluseurojen kanssa on heille todella tärkeää.

– Tällä hetkellä esimerkiksi uusia retkeilyreittejä toivotaan paljon. Näihinkin olisi varmasti valmiita, hyviä reittejä mutta opastus puuttuu. Lisäksi kaivataan reittejä, joita voisi ajaa maastopyörällä.

 

Ristiinan osalta kaupungin investointiohjelmassa on viiden vuoden sisällä maininnat latureittien jatkamisesta ja tekonurmesta. Juhola muistuttaa, että asioista tehdään tarkemmat päätökset aina vuosittain talousarviokäsittelyn yhteydessä.

– Latureitin jatkoa Ristiinassa on jo selvitetty ja ajatus on, että se jatkuisi Huumon suuntaan. Siellä on yksityisten maita välissä, joten asia vaatii vielä selvittelyä.

Tekonurmi on sekä kentän käyttöä lisäävä että kustannuksia pienentävä asia, joten liikuntapalveluiden näkökulmasta ne ovat hyvinkin kannatettavia.

Juhola muistuttaa, että liikuntapalveluilla on Ristiinassa edelleen erittäin hyvä tilanne, kun paikkakunnalla on omaa henkilökuntaa.

– Ristiina sai nytkin ladut samaa tahtia kuin Kalevankangas. Myös kenttä oli ihan ensimmäisiä Mikkelissä.

Elina Alanne

 

Vinkkejä aluejohtokunnalle voi antaa esimerkiksi Facebookissa: