Jäälatua tutkaillaan tänään – viikonloppuna pääsee mahdollisesti hiihtämään Linnaniemen ympäri


Moni kaipaa Ristiinassa jo tasaiselle pinnalle, eli jäälle hiihtämään. Yritys on kova, että latu syntyy viikonloppuna. Kuva on Huumon lenkiltä.

 

Mies, moottorikelkka ja jyrä käyvät vielä tänään perjantaina mittailemassa jäätilannetta Pukkisaaren ympärillä Ristiinassa. Jos jäätä on tarpeeksi, syntyy lauantaina latu Linnaniemen ympäri.

– Siellä pitää teräsjäätä olla 20 senttimetriä, että kelkalla lähdetään, ja 40–50 senttimetriä isommalle koneelle, Mikkelin kaupungin Ristiinassa työskentelevä liikuntapaikkojen hoitaja Juha Nykänen kertoo.

Hän oli perjantaina puhelun aikaan juuri saanut Pellosniemen ladut hoidettua ja suuntaamassa jäälle.

– Kelkalla lähden ja otan jyrän perään. Jos tänään saan pohjan polkaistua rengasjyrällä, niin huomenna on kova yritys saada vapaan ja perinteisen latu jäälle auki.

Nykänen kertoo olevansa viikonloppuvuorossa, eli muiden latujen ja kentän hoidon lisäksi hän jatkaa jääladun parissa myös sunnuntaina.

 

Latu lähtee Pökkäänlahden päästä torin kohdilta ja kiertää Linnaniemen Kissalahden pohjukkaan saakka.

Nykänen muistuttaa kaikkia jäällä liikkujia, että Pelloksen tehtaiden vuoksi jäätilanne tehtaiden lähellä ja Pukkisaaren ympärillä on arvaamaton.

Ladun syntyyn vaikuttaa myös se, onko jäällä vettä.

– Mutta toivottavasti saan lauantaina ainakin Linnaniemen ympäri ladun tehtyä. Savisalon ympärystä pitää vielä miettiä, kun se on niin sellainen, että tuuli tuiskaa ladun helposti umpeen.

 

Kaupungin ylläpitämien latujen lisäksi Ristiinassa on tehty latu Löytöön. Ladulle pääsee Löydön kartanolta.

Myös Hangastenmaan pururata ja latu Hangastenmaalta Kylälahden Koulusaaren laavulle on hiihdettävissä. Ladun pituus yhteen suuntaan on noin 6 kilometriä. Tuolle ladulle voi suunnata esimerkiksi jättämällä auton Hangastenmaan kylätalon pihaan Parkkilantiellä.

Koulusaaren laavulta on tehty myös noin 4 kilometrin mittainen Lapinjärven lenkki, joka menee ensin järven yli ja sitten metsässä. Laavu sijaitsee Huttulantien lähellä. Sille johtavaa Kouluraittia ei ole aurattu.

 

Suomenniemen Urheilijat kertoo Facebookissa, että jäälatu on avattu Kuolimolle. Ladulle pääsee Salmenrannasta, Myllysillasta ja pururadalta.  Ladun pituus on 9 kilometriä.

Elina Alanne