”Lapsen syntymä herätti ajattelemaan omaa terveyttäni” – Tiina Kainulainen on saanut elintapaohjauksesta monta hyvää oivallusta


Tiina Kainulainen innostui kuntosaliharjoittelusta jopa itselleen yllätykseksi ja liikunta on nyt säännöllinen osa arkea. Hän toteaa, että iso merkitys rutiinin luomisessa on ollut sillä, että salille pääsee kävellen kotoa Ristiinan kylällä.

 

Voin löytää liikuntamuodon, josta nautin. Ristiinalainen Tiina Kainulainen kertoo, että se on yksi oivalluksista, jonka hän on saanut Essoten elintapaohjauksen aikana.

– Eikä minun tarvitse liikkua kuin itseni takia, Kainulainen pohtii.

27-vuotiaana ei tarvitse enää täyttää koululiikunnan, eikä minkään muun tahon kriteerejä.

Elintapaohjauksessa keskitytään ravitsemukseen, liikunnan määrän ja laadun lisäämiseen sekä hyvään uneen. Jokaisella asiakkaalla on oma suunnitelma ja ohjaus kestää vähintään puoli vuotta.

Kainulainen aloitti ohjauksen viime elokuussa. Hänet ohjattiin palvelun pariin neuvolasta.

– Minulla oli raskausdiabeteksen jälkeinen vuosikontrolli, jossa otin puheeksi, että minulla on huoli omasta terveydestäni.

Kainulaisen tytär on hieman alle 2-vuotias. Monelle vanhemmalle on varmasti tuttu Kainulaisen kertoma huomio, että oma lapsi muuttaa ajatuksia.

– Lapsen syntymä herätti ajattelemaan omaa terveyttäni. Haluan näyttää lapselle hyvää esimerkkiä. Ja taaperon kanssa on pakko jaksaa touhuta.

 

Tyttö antaa äidin nukkua, joten Kainulaisen elintapaohjauksessa on keskitytty lähinnä ravitsemukseen ja liikuntaan.

– Mutta unen laatu on parantunut, kun syö kunnolla ja liikkuu. Ja energian määrä päivissä on lisääntynyt.

Tiina kertoo, että hänen suhteessa syömiseen on ollut aina ongelmainen.

– Olen potenut paljon huonoa omaatuntoa siitä, että syön jotain. Olen aina ajatellut, että ”ei pitäisi tätä syödä mutta kun haluan”, hän kuvaa.

Yksi isoimmista elintapaohjauksen antamista oivalluksista onkin, että syömisen suhteen voi löysätä otetta.

– Ymmärsin, että ei tarvitse jakaa mitään syömistä hyvään tai huonoon, kiellettyyn tai ei-kiellettyyn. Suhde ruokaan muuttui terveempään suuntaan ja opin kuuntelemaan, mitä keho viestittää. En tarvitse mitään kuureja vaan voin syödä tavallista kotiruokaa.

Kainulaista on ohjannut Maija Laukniemi. Tapaamisissa Tiina on kirjannut ylös esimerkiksi edellisen vuorokauden ruokailujaan.

– Maija on antanut palautetta, että syön liian vähän. Se on yleinen ongelma ja ensimmäisiä asioita, mihin Maija kiinnitti huomiota.

Kainulainen syö nykyään kaikkiaan aiempaa enemmän ja enemmän varsinkin marjoja, kasviksia ja vihanneksia. Lapsen säännöllinen ruokarytmi on hyvä kannustin syödä myös itse hyvin.

– Aiemmin saatoin pitää huolen, että lapsi saa kunnon ruuan ja itse söin kaapeista jotain. Nyt syön itsekin kunnon aterian.

 

Ennen ohjausta Kainulaisen arkeen kuului vain hyötyliikuntaa. Syömisen lisäksi suuri haaste oli siinä, miten liikunnan saa säännölliseksi osaksi elämää.

– Nyt käyn hyvinkin säännöllisesti kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Siihen on vielä tarkoitus lisätä kerran viikossa kestävyysliikuntaa.

Kuntosaliharjoittelun mukavuus on ollut Kainulaiselle iso yllätys.

– Ennakkoajatukseni oli, että en missään nimessä ala käydä salilla. Mutta sitten kotitreenaamisen myötä ajattelin, että haluan kokeilla ja nyt siihen on syttynyt oikein kipinä.

Kainulainen toteaa, että on huomannut myös nauttivansa yllättävän paljon sykkeen nostosta, josta ei ennen pitänyt yhtään. Siinäkin on eri, kun saa tehdä itse omasta tahdosta.

– Kun on nyt saanut onnistumisen kokemuksia liikunnasta, niin uskaltaa haastaa itsensä ihan toisella tavalla.

Elintapaohjauksessa ajatustyö on ollut iso osa kokonaisuutta. Kainulainen toivoo, että muutokset kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

– Toivon, että pääsen tässä hyvään kohtaan ja pystyn ohjauksen joskus päättyessä jatkamaan itsekseni tällä polulla.

Elina Alanne

 

Essoten elintapaohjaus

Asiakkaalle maksuton palvelu.

Tarkoitettu erityisesti 18–65-vuotiaille tyypin 2 diabeteksen riskitason asiakkaille ja kun BMI (painoindeksi) on 30 tai enemmän.

Ohjaus on henkilökohtaista, prosessimaista neuvontaa ja tukea kohti parempaa ja terveellisempää elämää.

Asiakas osallistuu elintapaohjaukseen vapaaehtoisesti ja omalla vastuulla.

Palveluun hakeutumisesta lisää www.essote.fi/asiakkaalle/palvelut/elintapaohjaus.

 

Lue myös siitä, miten elintapaohjausta annetaan työttömille.

 

Tilaa uudistunut Ristiinalainen! Tee tilaus verkkolehdestä täällä ja paperilehdestä täällä!