Päiväkodissa useita sisäilmaa heikentäviä tekijöitä ­– kaupunki selvittää nyt, miten jatketaan


Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Ristiinan päiväkotia tiistaina.

Ristiinan päiväkotiin on tehty vuosien varrella lukuisia pieniä remontteja, joilla sisäilmaa on pyritty saamaan paremmaksi.

 

Ristiinan päiväkodissa loppuvuodesta 2020 tehdyissä laajoissa sisäilmatutkimuksissa on löydetty useita sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä. Raportin mukaan asiat pitää saattaa kuntoon, mikäli rakennuksessa aiotaan jatkaa toimintaa.

Mikkelin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa ensi tiistain kokouksessaan. Sille esitetään, että kaupunki käynnistää hankesuunnittelun, jossa arvioidaan eri vaihtoehdot varhaiskasvatuksen tilojen osalta Ristiinassa.

Lautakunnan esittelytekstissä todetaan, että ”ennen korjaustöiden aloittamista tulee rakennuksessa tarkastella sen tekninen kunto, korjausvelka sekä arvioida sen suunniteltu käyttöikä. Näiden pohjatietojen perusteella on mahdollista laskea kustannusarviot eri vaihtoehdoille eli korjaamiselle, uudisrakennukselle sekä korvaaville tiloille.”

 

Nyt tehty selvitys kattoi ainoastaan rakennustekniikan. Ilmanvaihdon toimivuudesta on tehty erillinen selvitys vuonna 2019, jolloin ilmanvaihtoa myös säädettiin.

Päiväkodin henkilökunnalla on ollut jo vuosia mahdollisesti rakennuksen sisäilmaan liittyviä oireita. Kaupunki asetti rakennukselle sisäilmatyöryhmän vuonna 2019.

 

Ristiinan päiväkodin tilat koostuvat kolmesta samassa pihapiirissä sijaitsevasta rakennuksesta. Lautakunnan esittelytekstin mukaan vanhin 1967 rakennettu päärakennus on alun perin suunniteltu emäntäkouluksi ja toiminut myöhemmin muun muassa liiketilana.

Ristiinan kunta muutti rakennuksen vuonna 2009 päiväkodiksi noin 100 lapselle. Rakennuksessa on ollut sen käyttöhistorian aikana lukuisia ongelmia, joita sekä Ristiinan kunta että Mikkelin kaupunki ovat korjanneet.