Essoten alue koronan kiihtymisvaiheeseen – Essote ohjeistaa varautumaan yläkoulujen etäopetukseen, kunnat tekevät vielä omat päätöksensä


Essoten alue siirtyy koronaepidemian suhteen kiihtymisvaiheiseen.

 

Koronaan sairastuvia ja sairaalahoidon tarpeessa olevia uskotaan olevan lähiaikoina lisää, koska altistuneita on paljon. Kuva on keväältä Mikkelin keskussairaalan luota.

 

Näin linjasi eri viranomaisista koostuva Essoten alueen niin sanottu koronanyrkki. Koronaepidemian luokitellaan olevan perustasolla, kiihtymisvaiheessa tai leviämisvaiheessa. Aiempi määritelmä Essoten alueella oli, että muut alueet ovat perustasolla mutta Mikkeli oli leviämisvaiheessa.

Nyt linjattu tarkoittaa, että Mikkeli siirtyy leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, mutta rajoitukset jäävät. Muut kunnat nousevat kiihtymisvaiheeseen.

– Altistumisia on tapahtunut nyt Mikkelin lisäksi myös muiden kuntien alueella. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä näkee, että koko Essoten alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen. Mikkelin osalta tartuntaketjujen jäljitys on onnistunut hyvin ja suurista tartuntamääristä huolimatta Mikkelissä palataan kiihtymisvaiheeseen, eli samalle tasolle muun alueen kanssa, kertoo perjantain tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Aluehallintovirasto ja alueen kunnat tekevät linjauksen johdosta omat päätöksensä.

– Koordinaatiotyöryhmä näkee tilanteessa rauhoittumisen merkkejä, joten alue ei ainakaan vielä siirry vielä tason 2 mukaisiin toimenpiteisiin. Tätä kuitenkin arvioidaan koko ajan ja viimeistään ensi tiistaina uudemman kerran.  Suurin käytännön muutos lienee, että aikuisten harrastustoiminta suositellaan keskeytettävän kaikissa Essoten alueen kunnissa, Seppälä kertoo.

Koronanyrkki toteaa, että yläkouluissa varaudutaan etäopetukseen 8.3. – 28.3., jos alue siirtyy tasolle 2 epidemiassa. Toisen asteen opetuksessa suositellaan etäopetusta 28.3. saakka. Kuten todettua, aluehallintovirasto ja kunnat tekevät asioista vielä omat päätöksensä.

Essoten ohjeistuksessa todetaan, että peruskoulujen lähiopetus turvataan, mutta kouluepidemiaan liittyviin tilanteisiin reagoidaan nopeasti ja tarvittaessa ryhdytään alueellisin rajoituksiin yhteistyössä sivistystoimen edustajien kanssa.

 

Pääasiallisena perusteena muutokseen on Essoten alueen korkea ilmaantuvuusluku. Kahden viimeisen viikon aikana on todettu 124 koronatartuntaa ja ilmaantuvuusluku on noussut 125/100 000 asukasta kohden. Pääosa tartunnoista on Mikkelissä, mutta yksittäisiä tapauksia löytyy myös alueen muissa kunnissa.

 

Torstaina tiedotettujen jälkeen Essoten alueelta on löytynyt seitsemän uutta koronatartuntaa.

– Vaikka tartunnat vähentyivät eilisestä, niin näiden sairastuneisiin liittyy paljon uusia altistuksia eri puolilla aluettamme. Kaikkiaan olemme asettaneet altistuneita karanteeniin lähes 800 henkilöä, kertoo perjantain tiedotteessa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Osastohoidossa on kaikkiaan 21 koronapotilasta. Altistuneita on paljon, joten Essote olettaa myös sairastuneiden ja sairaalahoidossa olevien määrän kasvavan.

– Sekä terveydenhuollon että vanhuspalvelujemme henkilöstö on nyt kovassa kuormituksessa, kertoo Seppälä.

 

Katso koronalle altistumisen paikat täältä.

Lue ohjeita turvalliseen hiihtoloman viettoon täältä.

Katso koronanyrkin suositukset täältä.