Viikonloppuna seitsemän koronatartuntaa – Essote muistuttaa, että lähikontaktien välttämisestä pitää nyt laatia suunnitelmat


Essoten alueelta löydettiin viikonloppuna seitsemän koronatartuntaa.

 

Koronatestauspiste on Mikkelin keskussairaalan pääoven lähettyvillä. Testaukseen kuljetaan suoraan ulkoa, ei pääaulan kautta. Kuva: Essote

 

Lähes kaikki perjantain jälkeen todetut positiiviset koronatestien tulokset on havaittu jo karanteeniin asetettujen joukosta.

– On huojentava tieto, että tartuntoja löytyy henkilöiltä, jotka ovat jo karanteenissa. Tartuntoja saaneiden lukumäärät ovat edelleen isoja, mutta tilanne näyttäisi olevan hallinnassa, arvioi Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

 

Essote muistuttaa, että Itä-Suomen aluehallintovirasto teki perjantaina päätöksen, joka velvoittaa alueella olevia toimijoita varmistamaan yleisölle avoimissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Päätös on voimassa tällä hetkellä 15. maaliskuuta asti. Se on väliaikaisen tartuntatautilain pykälän 58 d mukainen.

– Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Päätös koskee kaikkia seuraavia toimijoita:

  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat
  • kunnat ja kuntayhtymät
  • uskonnolliset yhdyskunnat
  • julkisoikeudelliset laitokset.

 

Päätös koskee toimijoiden

  • sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun
  • rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.

 

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita, koska ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.