Yläkoulut menossa etäopetukseen myös Etelä-Savossa – koronatilanne Mikkelissä rauhallinen


Aluehallintovirasto valmistelee sulkua, joka alkaisi keskiviikkona 10.3. 

 

Yläkoulut ovat siirtymässä taas etäopetukseen Kuvan ruokakassit odottivat noutamista viime huhtikuun jaossa Ristiinan koululla.

 

Itä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti maanantaina iltapäivällä, että se valmistelee päätöstä koulujen sulkemisesta Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella 10.3.2021 lähtien. Päätös koskee Etelä-Savon maakuntaa ja Joroisten kuntaa, Avin mediatiedotteessa todetaan.

Asiasta on luvassa lisätietoa vielä maanantaina. Sululla tarkoitetaan todennäköisesti yläkoulujen etäopetukseen siirtymistä. Vielä perjantaina Essoten niin sanottu koronanyrkki oli sitä mieltä, että alueen oma epidemiologinen tilannekuva ei täytä tartuntatautilain mukaista välttämättömyystilannetta.

Essoten perjantain tiedotteessa todettiin, että ”jos kansallinen epidemiologinen tilanne vaatii etäopetukseen siirtymistä, niin nyrkki katsoi sen vaativan sosiaali- ja terveysministeriön tarkkaa ohjeistusta ja THL:n asiantuntijalausuntoa, jolloin aluehallintovirasto voi määrätä koulut etäopetukseen”.

– Myös Etelä-Savossa toteutetaan kolmen viikon sulku ensi viikosta lähtien. Kaikkien tulee tähän sitoutua, vaikka tilat eivät suoraan vielä sulkeutuneet. Sulkuaikana tulee kotoa poistua vain välttämättömiin töihin ja asioille. Kaikkea muuta kodin ulkopuolista asiointia ja henkilökontakteja tulee välttää. Kaikenlainen kokoontuminen ja sosiaaliset kontaktit tulee jättää pois. Valtion ohjeistusta asian suhteen saatiin vasta perjantaiaamuna. Voi hyvin olla, että tilanne on alkuviikkoon mennessä myös tiukentunut niin, että kriteeristöt täyttyvät tai uusia rajoittavia päätöksiä tehdään valmiuslain perusteilla, arvioi perjantain tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Itä-Suomen aluehallintovirasto kiristi viime perjantaina Essoten alueen kokousrajoituksia. Avi kielsi kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä. Määräys on voimassa 8.–31.3.2021.

 

Essote tiedotti maanantaina, että lauantain koronatesteistä löytyi Essoten alueelta kolme positiivista tulosta ja sunnuntaina yksi. Kaikki tapaukset liittyvät jo aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin ja kaksi tartunnan saaneista oli jo ennestään karanteenissa.

Muualta kirjautui THL:n tilastoihin Essoten alueelle useita tautitapauksia viikonloppuna. Nämä henkilöt eivät kuitenkaan ole altistaneet muita tällä alueella.

– Kokonaistilanne selviää tiistain tuloksista. Suurin kysymysmerkki on, onko uusia tartuntaketjuja käynnistymässä hiihtolomien seurauksena? Juuri nyt näyttää rauhalliselta, sanoo Seppälä maanantain tiedotteessa.

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta, perusterveydenhuollossa kaksi ja puhelinseurannan piirissä viitisenkymmentä sairastunutta.

Elina Alanne