Essote pystyy rokottamaan kaikki ajan varanneet – rokotusjärjestyksen muuttamista koronalääkärit eivät kannata


Brittivarianttia leviää nopeasti myös Etelä-Savossa. 

 

AstraZenecan rokote on ainakin viikon tauolla. Kuva: Jussi Salminen / Essote

 

Viikonloppu toi viisi uutta positiivista koronatestien tulosta Essoten alueelle. Yksi tartunnoista löytyi Pieksämäeltä, muut Mikkelistä.

– Osassa tapauksissa tartunnat ovat levinneet herkästi. Uudeltamaalta lähtöisin olleet ketjut ovat herkemmin tarttuvaa brittivarianttia, kertoo maanantain tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Rokotukset jatkuvat Essoten alueella aiempaa suuremmilla rokotemäärillä. Edes AstraZenecan rokotteiden käytön keskeytys ei hidasta tahtia.

– Kenenkään aikaa ei jouduttu perumaan AstraZenecan rokotteen käytön keskeytyksen takia. Viranomaistiedote tuli aika myöhään perjantaina, mutta onnistuimme järjestämään rokotukset kaikille ajan varanneille, kertoo tiedotteessa Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Koronarokotusajan voi varata nyt vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet. Riskiryhmäläisten ajanvaraus on keskeytetty.

 

Essote vastustaa viime viikolla esille noussutta mahdollisuutta, että rokotteita kohdennettaisiin enemmän hankalammille tautialueille.

– Tilanteet ovat muuttuneet koko ajan nopeasti. Etelä-Savossa on korkea sairastavuus ja siten paljon riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. He sairastuvat helpommin koronan vaikeaan muotoon, jos saavat tartunnan. Kun otetaan huomioon tämä ja se, että alueella on paljon vapaa-ajan asutusta, emme voi millään kannattaa tässä vaiheessa muutoksia rokotteiden jakelujärjestykseen, sanoo Seppälä.