Koronatartuntojen suhteen ollaan veitsenterällä – rokotukseen voivat nyt varata ajan yli 65-vuotiaat riskiryhmäläiset


Koronatartuntoja löytyy eri puolilta Essoten aluetta. Yli 400 ihmistä on karanteenissa. 

 

Eri rokotteita saapuu Suomeen aiempaa enemmän lähiviikkoina. Ainakin tiistaina Essoten alueella oli vapaita rokotusaikoja. Kuva: Jussi Salminen / Essote

 

Maanantain jälkeen on Essoten alueelta löytynyt kahdeksan positiivista koronatestien tulosta. Kaksi tapausta havaittiin Juvalla, yksi Kangasniemellä ja viisi Mikkelissä.

Viisi tartunnoista löytyi jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta.

 

Maanantaina Essote tiedotti kolmesta positiivisesta koronatestin tuloksesta.

– Viikonloppuna tuli paljon tartuntoja. Olemme hyvin veitsenterällä kokonaistilanteen suhteen. Toivon alueen ihmisiltä suurta varovaisuutta ja huolellisuutta tartuntojen välttämiseksi, totesi maanantain tiedotteessa Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

 

Viikonloppuna tartuntoja löytyi 16. Niihin liittyen kahdesta koululuokasta on asetettu karanteeniin koululaisia ja opettajia Tuppuralassa ja yhdeltä luokasta Kalevankankaalla.

Alueella oli maanantaina karanteenissa kaikkiaan noin 400 henkilöä.

– Mikkelin keskussairaalassa on käynyt tilanteeseen nähden aivan liian suuria vierailijaryhmiä. Kaksi vierailijaa potilasta kohden on turvallisempi vaihtoehto. Kriittisesti sairaiden ja saattohoitopotilaiden kohdalla mahdollistetaan suurempikin vierailijamäärä, kun tästä erikseen sovitaan, Gärdström kertoo tiedotteessa.

 

Essoten Mikkelin rokotuspisteen ajanvaraukseen on avattu mahdollisuus AstraZenecan rokotteen ottamiseen yli 65-vuotaille henkilöille, jotka kuuluvat riskiryhmään 2. Aiemmin aikoja ovat jo voineet varata riskiryhmään 1 kuuluvat yli 65-vuotiaat.

Seuraavia taustasairauksia omaavat kuuluvat riskiryhmään 2: astma johon jatkuva lääkitys, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito immuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes, lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja lihavuus kun painoindeksi yli 40.

Näiden lisäksi kaikki yli 70-vuotiaat voivat varata ajan koronarokotukseen. Näitä rokotteita annetaan myös Ristiinassa.

 

Katso riskiryhmät tarkemmin täältä.

Rokotuksista lisää täältä.