Saimaa Geoparkille Unesco-status – ”Olemme nyt tasavertaisia maailman luontomatkailukohteiden rinnalla”


Saimaa Geopark on saanut Unesco Global Geopark (UGG) -statuksen. Asiasta tiedotetaan tänään torstaina iltapäivällä Pariisissa.

 

Astuvansalmen kalliomaalaukset on yksi tärkeimmistä Saimaa Geopark -kohteista. Kuva on otettu viime syksynä kalliotaideyössä.

 

Saimaa Geopark ry:n hallituksen puheenjohtaja Jouni Riihelä on riemuissaan pitkän työrupeaman tuloksesta.

– Unesco -status on alueelle ja sen toimijoille erittäin merkittävä kansainvälinen tunnustus. Geopark täyttää kovat kansainväliset kriteerit. Olemme nyt tasavertaisia muiden maailman merkittävien luontomatkailukohteiden rinnalla. Statusprosessi on ollut haastava ja pitkä. Kunnat ja matkailualan yrittäjät ovat kantaneet kortensa kekoon kiitettävästi. Lämpimät kiitokset yhteistyöstä kaikille organisaatioille ja yrityksille, iloitsee Riihelä tiedotteessa.

– Status saadaan vielä hetkellä, jolloin luontomatkailu ja eräily elää yhteiskunnassa kultakauttaan. Tunnettavuus ja Unesco-status tuo jo täksi kesäksi Geopark-kohteisiin runsaasti uusia kävijöitä.

 

Työ Saimaa Geoparkin kehittämiseksi jatkuu. Alueella kehitetään kansainvälistä luontomatkailun ja ympäristökasvatusta yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Nyt jo lähes 80 yrityspartneria tuottaa palveluita ja tuotteita matkailijoille sekä myös paikallisille asukkaille.

Partnereiden ja palveluiden löydettävyyttä on parannettu kansainvälisen luontomatkailuportaali Outdoor Activen avulla. Luontomatkailuportaalissa on esillä alueen retkeilyreitit ja –kohteet, Saimaa Geoparkin geo-, luonto- ja kulttuurikohteet sekä alueen yrittäjien tuotteet ja palvelut.

– Vuonna 2020 kaikki meidän tiedot ovat nousseet esille yli 2,6 miljoonaa kertaa internet-kanavissa ja hakutuloksissa. Hakuihin ei lasketa Google-hakukoneen käyttöä. Ja tänä vuonna olemme vielä hurjemmassa vauhdissa, sillä luku on jo yli 1,1 miljoonaa, kertoo Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen tiedotteessa.

 

Status ei muuta maankäytöllisesti tai suojelun näkökulmasta olemassa olevaa tilannetta. Rajoituksia tai uusia suojeluohjelmia ei tule, eikä maankäyttöä rajoiteta. Natura 2000-alueet olivat osaltaan tärkeässä asemassa, että status alueelle saatiin. Merkittävä asiakirja on ollut myös Järvi-Suomen peruskirja, joka allekirjoitettiin Mikkelissä kesällä 2019 yli neljänkymmenen kunnan, maakuntaliiton ja valtion aluehallinnon toimesta.

– Kansainvälinen luontomatkailu kasvaa puhtaasta ja ainutlaatuisesta järviluonnostamme. Järvi-Suomen Peruskirjassa lupasimme jättää seuraavalle sukupolvelle Saimaan hieman paremmassa kunnossa kuin sen itse saimme. Tämä tapahtuu koulutuksella, tutkimuksella, teknologisella ja elinvoimaisuuden kehittämisellä, kertoo tiedotteessa Riihelä.

 

Unesco Global Geopark –status myönnetään aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Seuraava arviointi on vuonna 2025. Saimaa Geopark tähyää jo nyt toiminnoissaan saadun statuksen jatkuvuuteen. Tavoitteena on, että neljän vuoden päästä Saimaa UNESCO Global Geopark tunnistetaan kansainvälisesti, kansallisesti ja erityisesti paikallisesti.

– Periaatteena on, että paikalliset ihmiset ottavat Saimaa Geoparkin toiminnan omakseen. He tietävät elävänsä ainutlaatuisen geologisen kohteen osana ja osaavat kertoa myös vieraille, mikä Saimaa Geopark on, sanoo tiedotteessa Rautanen.