”Pään ja taikinan vaivaamista” – Kahvila-ravintola Saimaa päätti satsata gluteenittomaan leivontaan


Kahvila-ravintola Saimaa alkoi panostaa gluteenittomaan leivontaan, kun koronaepidemia alkoi yli vuosi sitten.

 


Riikka Turkki tulee viiteen töihin ja leipoo gluteenittomat tuotteet ensimmäisenä. Tällä hetkellä hän leipoo gluteenittomia kahtena päivänä viikossa. Kuvaa otettaessa Turkki ei ollut työvuorossa.

 

Me on tehty ja mietitty, epäonnistuttu ja naurettu. Kahvila-ravintola Saimaan yrittäjä Virpi Trygg ja Riikka Turkki kuvaavat noin vuoden kestänyttä kehitystyötä. Saimaa, ja siellä erityisesti Turkki, on erikoistunut gluteenittomaan leivontaan.

– Kun korona alkoi 2020, mietimme, että mitäs nyt… Takana oli talvi, joka aina on Ristiinassa hiljaisempaa. Jotain oli keksittävä, ettei ketään tarvitsisi lomauttaa, Trygg kertoo.

Ravintolassa alettiin miettiä kehittämisprojektia, josta saataisiin myös jatkossa apua hiljaisimpiin kausiin. Mieleen tuli gluteenittomat tuotteet, joiden menekki on koko ajan lisääntynyt.

– Niistä moni sanoo, että on vaikea löytää laadukasta gluteenitonta leivonnaista, Turkki toteaa.

– Meidän ajatuksemme oli, että lähdetään tekemään gluteenittomia tuotteita, jotka ovat koostumukseltaan niin sanotusti normaaleja. Useinhan gluteenittomat tuotteet ovat vähän kuivia ja murenevia, Trygg sanoo.

 

Pääleipuri Turkki otti haasteen vastaan. Testiin lähti eri jauhoseokset ja niiden suhteet.

– Veljeni on keliaakikko, joten aiemmin olin leiponut gluteenittomia kotikäyttöön, Turkki sanoo.

Kaksikko nauraa, että Turkin veli saikin kehittämiskuukausien aikana syödä usein tuotteita, joiden maku oli kohdallaan mutta ulkonäkö vielä ei.

– Hiivataikinoissa on todella tarkkaa se hiivan, sokerin ja lämpötilan suhde. Mutta nyt meillä on gluteeniton sämpylä, josta ei mausta erota, onko se gluteeniton vai ei, Trygg sanoo.

Yksi hankalimmista tuotteista oli lihapiirakka. Turkki naurahtaa, että sen kanssa piti välillä ottaa taukoa ja sitten katsoa asiaa uusin silmin. Yllättävintä gluteenittomassa leivonnassa Turkille lopulta oli, miten helppoa se onkaan, kun juju löytyi.

– Mutta täytyy sanoa, että kyllä tästä aikamoista päänvaivaa on meille ollut, naurahtaa Trygg vierestä.

– Joo, siis kuukausia meni ennen kuin pääsin kunnolla hommaan sisälle, Turkki jatkaa.

 

Saimaa sai kehittämistyöhönsä ely-keskuksen koronatukea. Trygg kiittää, että ely-keskuksesta sai todella hyvää palvelua ja aina apua, kun sitä tarvitsi.

Saimaassa työskentelee viisi työntekijää, jotka saavat myös kiitokset innostuneisuudestaan ja ideoistaan. Trygg on itse päivätöissä Essotessa ensihoidon esimiehenä.

– Täällä en ole yhtään pomo tai pamppu vaan yksi työporukasta. Minun ajatuksiani ammutaan usein alas, hän nauraa.

Turkki toteaa, että henkilökunnan innostukseen vaikuttaa varmasti se, että töissä saa toteuttaa itseään, eikä asioita sanella.

 

Seuraavaksi Saimaan gluteenittomat tuotteet on tarkoitus saada muutamiin kauppoihin myyntiin. Ensimmäiseksi kauppatuotteiksi lähtevät makeat leivonnaiset. Koe-erät on jo kaupattu Mikkelin Citymarketissa ja K-Supermarket Pikantissa.

– Olemme ottaneet markkinoinnin kanssa vielä rauhallisesti, koska olemme halunneet, että tuotteet ovat varmasti aina tasalaatuisia, Trygg sanoo.

Gluteenitonta on aina myynnissä myös omassa kahvilassa. Turkki toteaa, että sana on kiirinyt hyvin puskaradiossa. Paras palaute on, että ihmiset tulevat ostamaan tuotteita myös uudelleen.

– Hyvää palautetta olemme saaneet. Kivalta tuntuu, että on onnistunut, Turkki sanoo.

Elina Alanne

 

Juttu on julkaistu Ristiinalaisen kesälehdessä 27. toukokuuta. Koko lehden voit lukea ilmaiseksi näköislehtenä täällä.