Perussuomalaiset kasvatti paikkamääräänsä Mikkelissä ­– ristiinalaisvaltuutettuja putosi, Vartiainen jännittää kohtaloaan


Keskusta on jatkossakin Mikkelin kaupunginvaltuuston suurin puolue. Se sai 12 valtuutettua Mikkelin kaupunginvaltuustoon, kun kuntavaalien ääntenlaskenta on valmistunut.

Perussuomalaiset on suurin voittaja, koska se kasvatti paikkamääräänsä kahdesta yhdeksään valtuutettuun. 

 

Ristiinan kirkonkylällä 53,2 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

 

Keskusta sai äänistä 22,6 prosenttia, kokoomus 21,2 prosenttia, SDP 20,9 prosenttia, perussuomalaiset 16 prosenttia, vihreät 9,5 prosenttia, kristilliset 4,8 prosenttia ja Liike Nyt 3,5 prosenttia.

Keskusta oli pitkään saamassa 13 paikkaa. Aivan ääntenlaskennan viime hetkillä yhdestä paikasta käytiin tiukkaa taistelua kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken. Lopulta perussuomalaiset on Mikkelin suurin voittaja ja saa kaupunginvaltuustoon yhdeksän valtuutettua. Puolueella oli aiemmin kaksi valtuutettua.

 

Sekä SDP:llä että kokoomuksella on jatkossa 11 valtuutettua. Edellisessä kuntavaaleissa SDP sai 14 valtuustopaikkaa.

Kokoomuksella on ollut 11 valtuutettua, joten puolue pitää saman paikkamäärän.

 

Perussuomalaisia on ollut kaksi. Viime vaaleissa vuonna 2017 he saivat kolme paikkaa, mutta Harri Kivinen siirtyi keskustan ryhmään. Nyt puolue saa siis yhdeksän paikkaa.

 

Vihreillä on tulevassa valtuustossa viisi valtuutettua, mikä on yksi vähemmän kuin aiemmin.

Kristillisdemokraatteja on ollut kolme. Valtuutettuja on jatkossa kaksi.

Liike Nyt saa ensimmäisen valtuutetun Mikkeliin.

 

Ristiinalaisista keskustalaisvaltuutetuista kaupunginvaltuustossa työtään jatkavat Kirsi Olkkonen ja Jaakko Väänänen. Heidän lisäkseen keskustasta nousee valtuustoon Suomenniemeltä aluejohtokunnan puheenjohtaja Antti Pakarinen. Puolueen suomenniemeläiset valtuutetut Marja Kauppi ja Outi Kauria jättivät valtuustotyön näissä vaaleissa.

Keskustalaisista eniten ääniä sai Pirjo Siiskonen.

Kokoomuksen ristiinalainen Paavo Puhakka ei päässyt jatkokaudelle kaupunginvaltuustossa. Kokoomuksesta eniten ääniä sai Oskari Valtola.

 

SDP:n ristiinalainen valtuutettu Petri Tikkanen varmisti jatkopestinsä. Jaana Vartiainen saa jännittää tilannettaan vielä tarkistuslaskennan ajan, koska lopullisen ääntenlaskennan valmistuttua hän ei olisi mukana SDP:n ryhmässä. Vartiaisella on saman verran ääniä, 106, kuin puolueen viimeisen valtuustopaikan vertausluvun perusteella saaneella Marita Hokkasella.

Ristiinalainen SDP:n kaupunginvaltuutettu Ulla Leskinen ei ollut ehdolla enää näissä vaaleissa.

Mikkelin ääniharava on SDP:n Satu Taavitsainen, joka sai 989 ääntä.

 

Perussuomalaisten ääniharava on Kisakaaren tansseistakin tuttu Jaana Strandman. Hänen lisäkseen myös ristiinalainen Sami Järvinen nousee puolueen kaupunginvaltuutetuksi.

Vihreiden ristiinalainen kaupunginvaltuutettu Mikko Siitonen ei uusinut pestiään valtuustossa. Vihreistä uusina valtuustoon nousevat Jampan eläinhoitolasta tuttu Jarmo Lautamäki ja 20-vuotias Katriina Janhunen. Hän on jatkossa Mikkelin nuorin valtuutettu.

 

Kristillisdemokraateista valtuustossa jatkavat Liisa Ahonen ja Jukka Pöyry. Pöyry, 81 vuotta, on jatkossa Mikkelin vanhin valtuutettu.

Liike Nyt sai valtuustoon edustajansa Anna Reposen.

Elina Alanne

 

Juttu päivitetty kello 22.12.  ja kauttaaltaan 23.25.