Hikinen paluu haarniskoihin – Linnaniemen keskiajassa iloittiin aurinkoisissa tunnelmissa


Linnaniemen keskiaika palautti Ristiinan pitäjän tapahtumakartalle pitkän koronatauon jälkeen.

 

Hurjaa ja hikistä touhua! Linnaniemen keskiajassa miteltiin Medieval Combat Sportin SM-osakilpailu.

 

Lauantaina kirkonmäen ja kesäteatterin välisellä alueella toteutettu tapahtuma piti sisällään muun muassa keskiaikaista taistelua, taistelutalutusratsastusta, musiikkiesityksiä, jousiammuntaa sekä keskiaikamarkkinat. Järjestäjän alustavan arvion mukaan helteisenä lauantaina tapahtuma-alueella vieraili noin 1500–1700 kävijää.

– Nyt voi olla taas hyvillä mielin. Vaikka oli todella kuuma päivä, niin tapahtuma sujui hienosti. Siitä tietenkin suuri kiitos kaikille mukana olleille vapaaehtoisille, esiintyjille sekä kävijöille! tuumailee tapahtumaa järjestävän Linnaniemi ry:n puheenjohtaja Ville Hokkanen.

Tehtävä suoritettu! Emmi Savela suoritti taistelutalutusratsastuksen peitsi-tehtävän hienosti ja hymyissä suin.

 

Ja kyllähän kävijöitä riitti. Yksi vierailijoista oli kuusivuotias tamperelainen Emmi Savela, joka oli Ristiinassa mummolassa. Hän kävi kokeilemassa taistelutalutusratsastusta, jossa piti tehdä hevosen selästä erilaisia tehtäviä miekan ja peitsen kanssa.

– Olen ennenkin ollut hepan selässä, mutta ekaa kertaa tällaisia tehtäviä oli. Kyllä minua jännitti jonkun verran, ja tuo peitsi oli hankalampi kuin miekka, nuori neiti pohdiskeli hienon suorituksensa jälkeen.

Markkina-alueella helteen lisäksi lämpöä luo Takomo Riimuraudan seppä Niko Hirsimäen ”Suomen sodan aikainen” kenttäahjo.

– Perinteistä käsityötä tehdään, käsipelissä kaikki. Tilaustöitä suurin osa, esimerkiksi sauna-arinoita sekä muita käyttöesineitä, Hirsimäki luettelee.

Kouvolasta saapunut Takomo Riimuraudan Niko Hirsimäki näytti mallia sepän työstä kenttäahjon avulla.

 

Musiikkiesityksiä kuultiin pakanafolk-yhtye Äimättäreltä, irkkubändi Isaralta sekä tapahtuman pääesiintyjänä toimineelta Netta Skogilta, joka loihti digi-harmonikallaan monipuolisen soundimaailman kesäteatterin näyttämölle.

– Kyllä on aivan mahtavaa päästä elävän yleisön eteen pitkän koronatauon jälkeen. Vaikea edes kuvailla miten täpinöissäni olen tästä! silmin nähden iloinen Skog jutteli yleisölle esityksensä lomassa.

Skogin esiintyminen koostui muun muassa suomalaisten metallibändien Nightwish, Amorphis ja Children of Bodom tuotannosta. Mukana oli kuitenkin myös popimpaa tavaraa, kuten Chris Isaakin Wicked Game sekä tv- (Game of Thrones) ja elokuvamusiikkia (Braveheart).

 

Netta Skog oli päivän musiikillinen pääesiintyjä. Hänen ohjelmistoonsa kuului heviä, poppia ja elokuvamusiikkia.

 

Tapahtumakentällä puolestaan nähtiin päivän hurjimmat yhteenotot ja vuolaimmat hikivirrat, kun siellä oteltiin Medieval Combat Sport Finlandin SM-osakilpailu keskiaikaisessa taistelussa.

Niko Takala