Tarinalle piste – Työpajan toiminta päättyy tähän viikkoon


Tiloja tyhjennellään vielä heinäkuu.

 

Työvalmentaja Jyrki Kerminen pakkaa tavaroita Työpaja Tarinan tiloissa. Muuttoapua Pellosniemelle tulee nuorten työpajoilta.

 

Muuttolaatikot täyttyvät hiljalleen Työpaja Tarinan tiloissa Pellosniemellä.

– Kyllä näitä paljon saadaan pakata, pohtii työvalmentaja Jyrki Kerminen ja ottaa hyllyltä ruuvirasioita.

Työpaja on valmentautujille avoinna enää juhannukseen saakka ja sen jälkeen tiloissa jatketaan vielä muuttoa. Pajan kaikki tavarat siirtyvät kaupunkiin työpajatoimintaan. Myös valmentautujilla on mahdollisuus jatkaa Mikkelissä.

 

Tarinassa työpajan loppumisesta on tiedetty kevättalvesta. Mikkelin kaupungin työpajakoordinaattori Sippo Seurujärvi kertoo, että Tarinan loppuminen on ollut tiedossa muutaman vuoden.

– Nyt ajoitus tuli tähän, koska Tarinan toinen vakituinen työvalmentaja jää eläkkeelle, Seurujärvi kertoo.

Se oli yksi syy toiminnan lopettamiseen Pellosniemellä, mutta syitä kuplii pinnan alla myös monia muita.

– Tilat on osittain huonokuntoiset ja vaatisi remonttia. Ne ovat samassa lämmitysjärjestelmässä kuin Kisakaari, jonka tilanne on avoinna.

Iso avoinna oleva kysymys koko Suomessa on työpajatoiminnan jatko.

– Tämänhetkinen tieto on, että soteuudistus vaikuttaisi niin, että kunnat eivät voi itse järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Se tietäisi isoja muutoksia myös nuorten työpajojen osalta. Jännä nähdä, mikä on kunnallisen työpajatoiminnan kohtalo Suomessa. Pyörittääkö työpajoja jatkossa yhdistykset, säätiöt vai osakeyhtiöt, Seurujärvi pohtii.

 

Oli lopettamisen syyt mitä tahansa, Tarinan toiminnassa mukana olevia ristiinalaisia ja suomenniemeläisiä ne kirpaisevat.

– Sitä ei voi kiistää, että Tarinalla on ollut iso merkitys monelle. Välillä tämä on tällaista tämä elämä. Palveluita satsataan kaupunkiin, Seurujärvi miettii.

Kerminen ja Tarinan toinen työvalmentaja Sari Puustinen kertovat, että pajan lopettaminen on herättänyt valmentautujissa monenlaisia ajatuksia. Puustinen on ollut talossa töissä vuoden alusta, Kerminen huhtikuusta.

– On täällä haikeutta ilmassa. Osa on ollut toiminnassa vuosia mukana. Osalle tämä on ainoa sosiaalinen kontakti, mitä on. Tarina on tuonut tekemistä arkeen. Kun se loppuu, niin on se iso asia. Kesä varmasti kuluu mutta miten talvi, Puustinen pohtii.

Valmentautujista yksi siirtyi juuri työelämään, yksi työkokeiluun ja pari on muuttanut Mikkeliin lähemmäksi palveluja. Kevään aikana valmentautujia on ollut enimmillään 14 henkilöä samaan aikaan.

– Osa harkitsee muuttamista. Väki vähenee, kun palvelut häviävät, Puustinen kertoo.

Työpaja Tarina on toiminut Pellosniemen koululta jääneissä tiloissa vuodesta 2016.

 

Kuntouttavassa työtoiminnassa oleva henkilö saa bussikortin. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjaa Essote. Jos henkilö on te-toimiston kautta työkokeilussa, niin siihen ei kuulu bussikorttia. Molemmissa maksetaan 9 euroa päivässä ylläpitokorvausta työmarkkinatuen lisäksi.

– Jos vaan vuoroja on, niin bussikortti on hyvä, että ihmiset pääsevät kulkemaan Mikkeliin. Mutta aivan selvää on, että kynnys lähteä voi olla joillakin korkealla, Seurujärvi pohtii.

Ristiinasta ja Pellosniemeltä julkisilla kulkeminen onkin vielä mahdollista, mutta Puustinen muistuttaa monien asuvan syrjemmässä.

– Suomenniemeltä asti ei ole välttämättä tahtoa lähteä. Eikä kaikilla ole autoa, jolla voi ajaa sen 45 minuuttia suuntaansa, Puustinen kertoo.

Valmentajilla onkin pieni huoli, että osa ehkä jää jatkossa toimintojen ulkopuolelle. Mutta tällä viikolla Tarinan kaari vielä päätetään.

– Osa valmentautujista on jo kesälomilla mutta torstaina kehittelemme jotain pientä tarjoilua, Puustinen kertoo.

Elina Alanne