Helteiset markkinat luvassa


Viime vuonna paluun Rantapuistoon tehneet Ristiinan markkinat vetävät paikalle taas paikalliset, kesäasukkaat sekä satunnaiset vierailijat. Markkinoiden kaupanteko alkaa perjantaina heti aamusta.

 

Jalkaväkimuseon Savon jääkärit keräsivät markkinakansan katseita Rantapuistossa vuosi sitten. Kuva: Elina Alanne

 

Ristiinan markkinat järjestetään Lions Club Ristiinan toimesta huomenna perjantaina. Tällä kertaa voi huoletta sanoa, että perinteiset markkinat, sillä paikkana toimii jälleen Uikkalan edustan Rantapuisto. Tällä alueella markkinat järjestettiin ensimmäiset vuosikymmenet, kunnes markkinat siirrettiin 2004 uuden Rantapuiston rakentamisen alta väliaikaisesti koulukeskuksen kentälle. Tätä väliaikaisuutta kestikin sitten aina viime vuoteen saakka, jolloin markkinat palasivat ”kotiin” Saimaan äärelle. Vuoden 2020 markkinoiden järjestelyt olivat pääosin kouvolalaisen Eräkokki Paavo Sutisen käsissä, joten tämän vuoden leijonien markkinat palauttavat myös järjestelyvastuun ristiinalaiskäsiin.

Lions clubin markkinavouti Auvo Urpilainen on hyvillä mielin. Loppukirin myötä myyntipaikat ovat käyneet kaupaksi mukavasti. Juuri haastatteluun tulleessaankin Urpilainen sopii puhelimessa neljän myyntiruudun varaamisesta.

– Aika on sellainen sekä koronan että kelien vuoksi, että aika moni on jättänyt päätöksiä tulosta viimetinkaan. Mutta nyt alkaa olla tässä varsinaisten pelipaikkojen osalta myyntiruudut täynnä, sellainen kuutisenkymmentä eri myyjää saapuu paikalla, Urpilainen kertoo.

Myyjiä ja esittelijöitä on paikallisista yhdistyksistä ja käsityöntekijöistä perinteisiin markkinamyyjiin, eli esimerkiksi vaatteita, lakuja ja rinkeleitä sekä vaikkapa erilaista syötävää suolaisten ja makeiden herkkujen muodossa on luvassa. Rantapuiston lasten uimarannan puoleisessa osassa tulee olemaan myös monenlaista puuhaa.

– Tätä ollaan kutsuttu lasten alueeksi. Siihen tulee esimerkiksi pomppulinna ja poniajelua sekä muutakin pientä puuhailua.

 

Markkinat saapuvat taas Rantapuistoon. Luvassa on monenlaista ohjelmaa ja ostettavaa. Kuva: Elina Alanne

 

Urpilainen sanoo, että koronan edelleen vaikuttaessa tapahtumien järjestämiseen, on hienoa ylipäätään päästä markkinat toteuttamaan.

– Mukavaa että päästiin tekemään. Totta kai järjestelyissä ja ohjeistuksissa on korona huomioitu. Kävijöitä ohjeistetaan esimerkiksi pitämään turvavälejä, käyttämään käsidesiä ja suositellaan kasvomaskien käyttöä.

– Tämä tuo tietenkin omaa epävarmuutta myös kävijämääriin, mutta onneksi meidän alueella tautitilanne on pysynyt hyvänä, ja varmasti saadaan turvallisesti markkinat järjestettyä.

Paitsi koronaan liittyviä turvallisuusohjeita, markkinavouti toivoo myös muutamia muita käytännön asioita alueelle saapuvilta.

– Erityisesti paikallisilta toivottaisiin, että paikalle tultaisiin kävellen tai pyörällä, parkkitilat kun ovat hyvin rajalliset. Muutenkin liikenteessä on hyvä perjantaina pitää maltti mukana, voi olla että on Rantapuiston läheisyydessä vähän tavallista ahtaampaa. Ja toivotaan myös, että Rantapuiston parkkialueelle ei jätettäisi nyt ajoneuvoja, jotta ne eivät ole sitten myyntipaikkojen tiellä, Urpilainen tuumaa.

– Torstai-iltana ryhdymme rakentamaan aluetta, esimerkiksi merkataan myyntipaikat ja niin edelleen. Silloin sitten myös alue suljetaan markkinoiden ulkopuoliselta ajoneuvoliikenteeltä

 

Ristiinan markkinat pe 16.7. Rantapuistossa (Brahentie 33 C).

 

Niko Takala