10 vuotta hujahti vauhdilla – Kebab-pizzeria Serifin Foricit tykkäävät kohtaamisista asiakkaiden kanssa


Jokapäiväinen ravintolayrittäminen on rankkaa, joten yritykselle etsitään jatkajaa. 

Samira ja Edhem Foric ovat pyörittäneet Kebab-pizzeria Serifiä kymmenen vuotta. Samira on alkanut harrastaa maalausta ja hänen työnsä on kuvassa oikealla. Edhem nauraa, että hän ei työnteolta ehdi harrastaa mitään.

 

Aikoinaan uusi asiakas asteli ristiinalaiseen Kebab-pizzeria Serifiin ja mietti, mitä sitä ottaisi. Yrittäjä Edhem Foric suositteli pitakebabia. Asiakas oli hieman epäileväinen ja pyysi laittamaan enemmän sitä kebabia.

– Hän ei tiennyt meidän annoksiamme. Viikon jälkeen hän tuli uudestaan syömään ja sanoi, ettei ole saanut sitä pitakebabia mielestään, Foric nauraa.

Serifissä pitaleivät tehdään itse, kuten pitsapohjatkin.

– Pitaleipä on itse taikinasta tehty, niin se on tuore. En osta pakasteita enkä mitään valmiina. Ei meillä ole ollenkaan mikroakaan.

 

Edhem kertoo, että niin käy usein, että ihmiset palaavat takaisin kerran käytyään. Ja pysyvät asiakkaina, vaikka muuttaisivat Ristiinasta muualle.

– Meiltä haetaan ruokaa Mikkelistä, Otavasta, Mäntyharjulta. Kesällä ihmisiä tulee tietysti joka puolelta. Usein niin, että he kuulevat kavereiltaan kehuja.

Heinäkuussa Serifillä tuli kymmenen vuotta täyteen. Joka päivä ravintola työllistää Edhemiä ja Samira-vaimoa.

– Aika menee nopeasti. Kymmenen vuotta on mennyt todella nopeasti, Edhem miettii.

 

Ennen ravintolayrittäjyyttä Edhem oli 13 vuotta töissä Pelloksen tehtailla. Ajatus yrityksestä heräsi kolmivuorotyön keskellä.

– Urakkatyö loppui, niin palkka putosi silloin paljon. Aloimme miettiä, että Ristiinassa ei ollut tällaista kebab-pizzeriaa. Jos olisi, niin ei tarvitsisi ihmisten lähteä kaupunkiin asti.

Ala oli Edhemille tuttu veljen ravintolayrityksen kautta.

– Ja aina olen kokannut meidän ruuat.

Serif valikoitui ravintolan nimeksi, koska se on Edhemin isän nimi.

– Se on hyvä ja hieno nimi, helppo muistaa. Meillä oli yrityskurssilla kolme nimivaihtoehtoa, niin kaikki sielläkin olivat, että valitkaa Serif.

Serif-isä oli yrityksen nimestä mielissään. Hän asui aiemmin Suomessa, mutta palasi 1990-luvun lopulla kotimaahan Bosniaan, jossa asuu edelleen.

 

Foricit kiittävät, että asiakkaat Ristiinassa ovat mukavia.

– Tehtaallakin oli paljon kavereita mutta tässä niitä on tullut lisää. Tykkään jutella ihmisten kanssa, Edhem sanoo.

Yrittäjäpari kiittää myös, että korona-aika ei lopun perin ole vaikuttanut heihin kovasti, koska annoksia haetaan aina paljon mukaan.

– Kesä on aina kiireisin. Silloin ei erota, onko sunnuntai vai maanantai, kun porukkaa on paljon.

 

Tällä hetkellä Edhem suunnittelee lomaa, koska viime vuonna hän piti lomaa vain seitsemän päivää ja totesi sen olevan liian vähän. Vapaa-ajasta kysyttäessä hän toteaa, ettei ehdi mitään kuin mennä töihin ja kotiin, kotiin ja töihin.

– Olen aina välillä kysynyt, miksi pitää olla ihan joka päivä auki, naurahtaa Samira.

Edhem ei ole ainakaan vielä innostunut aukiolopäivien vähentämisestä.

– Silloin häviää tahti, hän virnistelee.

Mutta vakavasti puhuen hän pohtii jo uusia suunnitelmia. Serif on ollut jo jonkin aikaa myynnissä, mutta koronatilanne on saanut muutaman kiinnostuneen perääntymään.

– Kun töitä tekee joka päivä, niin ei sitä aina jaksa, Edhem tuumaa ja toteaa, että töitä tekevälle kyllä aina löytyy.

– Ristiinasta en pois muuta. Tämä on mukava paikka.

Elina Alanne