Kolmansia koronarokotteita jaetaan jo – katso ehdot rokoteannoksen saamiselle


Essote aloitti kolmannen koronarokotteen antamisen. 

 

Essoten ensimmäiset koronarokotteet annettiin joulukuussa 2020. Kuvassa rokotetaan ylilääkäri Heikki Lainetta.

 

Essote laajensi välittömästi kolmannen koronarokotteen antamista THL:n tiistaisen suosituksen mukaisesti. Essote kertoo, että nyt kolmannen annoksen saavat kaikki yli 60-vuotiaat, laitosmaisesti asuvat iästä riippumatta sekä riskiryhmiin lukeutuvia taustasairauksia sairastavat yli 12-vuotiaat. Edellisestä, eli toisesta rokoteannoksesta on kuitenkin oltava kulunut vähintään kuusi kuukautta.

– Kolmas rokoteannos annetaan ajanvarauksella tai samanaikaisesti influenssarokotuksen yhteydessä, jos edellä mainitut ehdot täyttyvät, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo tiedotteessa.

Riskiryhmiin katsotaan kuuluvaksi, mikäli sairastaa THL:n määrittämiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia taustasairauksia. Nämä taustasairaudet ovat ennallaan koronarokotusten aloittamisesta tämän vuoden alussa.

 

THL:n suosituksen taustalla on tuoretta tutkimustietoa, jonka mukaan koronavirusrokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen. Suoja koronataudin vakavaa muotoa vastaan säilyy kuitenkin pitkälle yli puolen vuoden.

– Suosittelen kolmatta annosta, sillä sen avulla suojaamme itseämme ja läheisiämme sekä varmistamme terveydenhuollon kantokykyä. Kuten nyt näemme, hyvä rokotekattavuus on selkeä osatekijä Etelä-Savon stabiiliin koronavirustilanteeseen ja terveydenhuollon kantokykyyn, Gärdström painottaa.

 

Kolmannen rokoteannoksen saa varaamalla ajan Essoten rokotuspisteelle. Ensimmäinen ja toinen koronarokoteannos on edelleen mahdollista saada myös walk in -periaatteella ajanvarauksen lisäksi.

 

THL:n ryhmä 1 taustasairaudet

– Elinsiirto tai kantasolusiirto

– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

– Vaikea krooninen munuaissairaus

– Vaikea krooninen keuhkosairaus

– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

– Downin oireyhtymä

 

THL:n ryhmä 2 taustasairaudet

– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)

– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila

– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

– Vaikea krooninen maksasairaus

– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta

– Uniapnea (AHI yli 15)

– Psykoosisairaus

– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)