Suomenniemen koulu jatkaisi – lautakunnat eivät luopuisi myöskään kaupunginorkesterista ja lentokentästä


Lautakunnat ovat linjanneet Mikkelin vuoden 2022 talousarviosta. 

 

Suomenniemen koulu ja kirjasto sijaitsevat vierekkäin. Kyläläisiä mietityttää myös jo kerrallaan lakkauttamisuhan alla olleen kirjaston kohtalo.

 

Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunta ei lakkauttaisi Suomenniemen koulua. Asiaa esitti kokouksessa Jussi Marttinen (ps.), jota kannattivat Hanne Vainio (sd.), Jaana Strandman (ps.) ja Antti Pakarinen (kesk.). Marttinen perusteli asiaa muun muassa sillä, että Suomenniemi tuo Mikkeliin noin kaksi miljoonaa veroeuroja vuodessa. Kun asia suhteutetaan veroeuroihin, on perusopetuksen hinta Suomenniemellä noin 10 prosenttia, kun se koko Mikkelissä on yli 20 prosenttia.

Marttisen esityksen puolesta äänestivät sitä kannattaneiden lisäksi Petri Tikkanen (sd.), Elina Jäntti (vihr.), Tiina Elkharam (kesk.) ja Riikka Nikulainen (kesk.). Vastaan olivat Jenni Oksanen (kok.), Olli Marjalaakso (kok.) ja Olli Ylönen (kd.).

Lautakunta äänesti myös useista muista asioista osana Mikkelin vuoden 2022 talousarvion käsittelyä. Se päätti, että perusopetuksen yhden vuosiviikkotunnin vähentämistä ei tehdä. Lautakunnan SDP:n edustajat olisivat toivoneet myös, että monista muista varhaiskasvatusta ja lukio-opetusta koskevista säästökohteista luovuttaisiin mutta nämä esitykset eivät saaneet tarpeeksi tukijoita taakseen.

Lautakunta kävi myös pitkään keskustelua ja useita äänestyksiä Mikkelin itäisen alueen päiväkoti- ja kouluratkaisuista. Se päätti esittää Launialan koulun lakkauttamista. Tiloihin on tarkoitus saneerata päiväkoti.

 

Hyvinvoinnin ja osallisuuden päätti omassa talouskäsittelyssään, että Mikkelin kaupunginorkesteria ei pidä lakkauttaa. Se ei myöskään leikkaisi Mikkelin teatteriyhdistyksen avustuksista. Sen sijaan useista muista kulttuurin, kirjasto-, museo-, liikunta- ja nuorisopalveluiden esitetyistä säästöistä lautakunta oli valmis enemmistöpäätöksellä pitämään kiinni.

Yksimielisesti hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päätti poistaa investoinneista Karkialammen kuntotalon kentän kunnostukseen varatun määrärahan. Se myös pidättäytyisi ensilumenladun siirrosta Rantakylästä Kalevankankaalle, jos siitä tulee lisäkuluja.

 

Kaupunkiympäristölautakunta päätyi äänestyksessä siihen, että Mikkelin lentokentän palvelut pitää säilyttää. Koska tästä seuraa 100 000 euron lisäys suunniteltuihin toimintakuluihin, esitti Jouko Kervinen (kok.), että palvelujen ostosta vähennetään sama summa. Kervisen kannalla oli lautakunnan enemmistö.

Ristiinalainen Jaakko Väänänen (kesk.) esitti, että avustukset kohdan summaa korotetaan 100 000 eurolla. Väänäsen esitys ei saanut kannatusta. Väänänen toivoi myös muutoksia investointeihin. Hän olisi muun muassa siirtänyt Satamalahden kehittämisestä puolet, eli 250 000 euroa Pökkäänlahden vierasvenesataman kunnostukseen. Hän toivoi myös sen selvittämistä, että Ristiinan kirjasto jatkaisi nykyisissä tiloissaan. Väänäsen eri ehdotuksia investointien muuttamisesta ei kannattanut kukaan, joten ne raukesi.

Lopullisesti Mikkelin ensi vuoden talousarviosta päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan joulukuussa.

Elina Alanne