Essote tiukensi suosituksia maskeista ja koronatestiin hakeutumisesta – koskevat myös rokotettuja


Essoten alueen niin sanottu koronanyrkki tiukensi suosituksia koronatestaukseen hakeutumisesta ja kasvomaskien käytöstä.

 

Maskisuositusta tiukennettiin Essoten alueella.

 

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina. Essoten alue säilyy koronaepidemian perusvaiheessa, mutta koronanyrkki päätti Etelä-Savon aluetta koskevia suosituksia, Essote tiedottaa. Selkeä muutos on se, että suositukset koskevat myös koronarokotteen saaneita.

– Tartuntamäärät alueellamme ovat kasvaneet voimakkaasti ja tällä viikollakin on todettu jo 16 tartuntaa. Tässä tilanteessa on välttämätöntä tiukentaa suosituksia, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä linjaa tiedotteessa.

 

Hänen mukaansa tärkeintä on, että oireisena ei liikuta tartuttamassa kouluissa, työpaikoilla tai harrastuksissa, vaan selvitetään oireiden syy testaamalla. Kasvomaskin käyttämisestä on puolestaan merkittävää hyötyä tilanteissa, joissa joudutaan lähikontakteihin.

– Herkemmällä testiin hakeutumisella ehkäistään tehokkaasti tartuntaketjujen paisumista. Meillä on myös selkeä kuva, että koronavirus voi tarttua ilmateitse todella herkästi hyvin lyhyestäkin lähikontaktista sisätiloissa, siksi kasvomaskin käyttö näissä tilanteissa on tärkeää, Seppälä jatkaa tiedotteessa.

 

Koronatestiin hakeutumisen suositus koskee nyt kaikkia ikäryhmiä, sekä koronarokotettuja että rokottamattomia. Testiin tulee hakeutua herkästi koronaan viittaavissa oireissa. Ainoastaan lieväoireiset ja monijäseniset lapsiperheet voivat tietyissä tapauksissa seurata oloaan kotona ilman testausta, jolloin tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja.

Kasvomaskin käyttösuositus koskee yli 12-vuotiaita koronarokotettuja ja rokottamattomia sisätiloissa, joissa alle kahden metrin lähikontakteja on vaikeaa välttää. Erityistä huomiota kasvomaskin käyttöön tulee kiinnittää joukkoliikenteessä, ulkomailta Suomeen palatessa, koronatestissä asioinnissa, toimitiloissa ja julkisilla paikoilla.

 

ESSOTEN SUOSITUS KORONATESTAUKSESTA:

Suositus koronatestiin hakeutumisesta Etelä-Savossa koskee tällä hetkellä kaikkia ikäryhmiä sekä koronarokotettuja ja rokottamattomia.

Hakeudu koronatestiin, mikäli koet koronaan viittaavia oireita. Mikäli oireesi ovat lieviä, esimerkiksi kuumeetonta vähäistä nenän vuotoa tai kurkun käheyttä, voit seurata oireitasi kotona ilman koronatestiin hakeutumista 1–2 vuorokauden ajan. Vältä kotiseurannan aikana perheen ulkopuolisia kontakteja. Mikäli lievät oireet jatkuvat pidempään tai muuttuvat voimakkaammiksi, hakeudu testiin.

Lapsiperheissä useilla perheenjäsenillä esiintyvien samanlaisten oireiden vuoksi ei ole tarvetta testata koko perhettä. Samanlaisten oireiden osalta 1–2 perheenjäsenen testaaminen riittää.

Mikäli olet altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle ja koet lieviäkin koronaan viittaavia oireita, hakeudu välittömästi koronatestiin.

 

HAKEUDU OIREISTASI KORONATESTIIN HETI, JOS:

– olet altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle ja koet koronaan viittaavia oireita

– koronaan viittaavat oireesi ovat voimakkaat

– olet sosiaali- tai terveyshuollon ammattilainen

– jos olet lievästikin oireinen ja asut laitoksessa tai hoivakodissa

– jos koet tarvitsevasi terveydenhuollon apua

 

ESSOTEN ALUEELLINEN KASVOMASKISUOSITUS:

Suositus kasvomaskin käytöstä koskee yli 12-vuotiaita koronarokotettuja ja rokottamattomia sisätiloissa lähikontakteissa (alle 2 m).

Käytä kasvomaskia aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski ilmateitse on olemassa:

– joukkoliikenteessä, erityisesti ruuhkavuoroilla linja-autoissa ja junissa

– matkalla koronavirustestiin tai takaisin

– palatessa riskialueelta Suomeen ja siirtyessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, esimerkiksi akuuttiin terveysasiaan liittyen.

– toimitiloissa (kuten kaupat, kahvilat, palvelupaikat) henkilöstöä kehotetaan noudattamaan työnantajan ohjeistusta/velvoitetta kasvomaskin tai visiirin käytöstä

– julkisilla paikoilla ja tilaisuuksissa sisätiloissa, joissa voi olla vaikeaa välttää lähikontakteja (alle 2 m)