Huoli nuorista syventynyt Ristiinassa – kaikkia vanhempia heräteltiin tilanteesta


Poliisi järjesti vanhempainillan, koska aina on parempi estää rikosasioita kuin tutkia niitä jälkikäteen. 

 

Rikoskonstaapeli Heikki Vehmas ja yhtenäiskoulun rehtori Laura Savander muistuttavat, että suurimmalla osalla nuorista tilanne on hyvä. Päihdemyönteisen puheen lisääntyminen huolestuttaa aikuisia.

 

Päihdemyönteistä puhetta ja niiden käyttöä. Räjäyteltyjä putkipommeja. Ilkivaltaa ja muuta häiriökäyttäytymistä sekä koulussa että vapaa-ajalla.

Ristiinan yhtenäiskoulussa sekä poliisissa on kuultu syksyn aikana ristiinalaisnuorten parissa tapahtuvista ikävistä ilmiöistä. Viestiä on tullut esimerkiksi koulusta, nuorisotyöstä ja kyläläisiltä.

Maanantaina koululla järjestettiin Itä-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnan koollekutsumana vanhempainilta yläkouluikäisten nuorten vanhemmille.

Vanhempi rikoskonstaapeli Heikki Vehmas toivoo, että nuorten tilanteeseen tartuttaisiin nyt myös huoltajien puolelta ennen kaikkea tarkistamalla keskusteluyhteys omaan nuoreen.

– Tämä tilaisuus järjestettiin nyt, koska aina on parempi estää rikosasioita. Ettei tulisi mitään buumia, että pian on poliisilla myös rikosasioita tutkittavana.

 

Ristiina ei ole mikään lintukoto, jonka nuoret olisivat turvassa koviltakaan huumeilta.

– Nykyään huumeita voi tilata hyvin helposti. Teknologia mahdollistaa anonyymin kaupankäynnin, eli kyse on ennemminkin rahasta kuin esimerkiksi yhteyksistä tiettyihin ihmisiin, Vehmas kertoo.

Vehmas puhui maanantaina vanhemmille päihteistä ja muista nuorten elämän ilmiöistä.

– Tekninen kehitys on näissä asioissakin ollut suurta. Huumeiden hankkiminen on aivan eri maailma kuin mitä omassa nuoruudessani.

 

Ristiinassa on syksyn aikana tehty paljon moniammatillista yhteistyötä, koska osa nuorista aiheuttaa suurta huolta. Koulussa ja vapaa-ajalla on ollut erilaista häiriökäyttäytymistä, ilkivaltaa ja päihteiden käyttöä. Myös päihdemyönteistä puhetta on aiempaa enemmän.

– Joillakin on voimakasta auktoriteetin kunnioituksen puutetta. Vanhemmista tai opettajista puhutaan todella rumasti ja nuori ajattelee olevansa yleisten sääntöjen yläpuolella. Se käytösmalli johtaa usein ongelmiin, joten nyt tilanteesta haluttiin herätellä kaikkia, Ristiinan yhtenäiskoulun rehtori Laura Savander kertoo.

Savander uskoo, että jos sekä muut nuoret että kaikki huoltajat puuttuisivat hölmöilyyn aiempaa enemmän, niin se vähenisi.

– Yksi ilmiö on, että somen ryhmissä jaetaan hölmöjä juttuja toisista. Huoltajat voivat pohtia oman nuoren kanssa, täyttyvätkö niissä jo kunnianloukkauksen kriteerit.

 

Vehmas kannustaa kaikkia vanhempia parantamaan vuorovaikutusta ja yhteyttä oman nuoren kanssa.

– Vanhemman kiinnostus ja keskusteluyhteys on todella tärkeää. Vaikka nyt ei olisi omasta nuoresta mitään huolta, niin kuukauden päästä tilanne voi olla eri ja silloin on todella hyvä, että suhde on olemassa.

Sekä poliisi että koulu toivovat, että vanhemmat ottaisivat nyt myös yhdessä koppia tilanteesta.

– Tilaisuudessa vanhemmat nostivatkin sitä esiin, että Ristiinan kokoisella paikalla on yhteisöllisyyden mahdollisuus. Verkostoituminen on mahdollista. Toki jokainen päättää itse, minkä verran haluaa itse kertoa muille, Vehmas sanoo.

Savander toteaa, että olisi superhienoa, jos vanhemmat tiedottaisivat nuorten asioista toisiaan.

– Ihan vaikka siitä lähtien, että ovatko nuoret siellä, missä sanovat olevansa. Vanhempainillassa tuli puheeksi vanhempien Whatsapp-ryhmät. Opettajat eivät voi näitä koota ja ylläpitää, mutta toki voimme tiedottaa kaikille luokan vanhemmille, että vaikkapa se ja se isä kokoaa ryhmää, Savander vinkkaa.

 

Sekä Vehmas että Savander rauhoittelevat, että sinänsä Ristiinan yhtenäiskoulun tilanteessa ei juuri nyt ole mitään niin poikkeavaa, että tarvitsisi pelätä.

– Mitään pelon ilmapiiriä ei koululla leiju, Savander sanoo.

Vehmas toteaa, että Ristiina ei ole asian suhteen poikkeuksellinen paikkakunta vaan asia on nyt haluttu nuortenkin hyväksi nostaa esille.

Elina Alanne

 

Lue lisää aiheesta tästä jutusta.