Koronatartuntatahti kiihtyi – kolmas rokote nyt laajemmin saatavilla, iltarokotusaikoja avattiin myös Ristiinaan


Essote aloittaa välittömästi koronarokotteen tehosteen jakelun kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut vähintään viisi kuukautta toisesta annoksesta.

 

Koronatilanne vaikuttaa taas Essoten muihinkin palveluihin, eli vastaanottoaikoja on jouduttu siirtämään. Kuva on Ristiinan hyvinvointiasemalta.

 

Essoten alueella on kuluvan viikon aikana todettu jo 44 koronavirustartuntaa. Tartuntatahti on nyt toistaiseksi kovinta tämän syksyn aikana. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi potilasta koronataudin vuoksi. Essote tiedotti asiasta perjantaina.

– Tällä viikolla useassa tartunnassa lähde on valitettavasti jäänyt epäselväksi. Se kertoo siitä, että tautia on nyt paljon liikkeellä ja erityinen varovaisuus on tarpeen, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu ensi viikon tiistaina arvioimaan tilannetta ja mahdollisia toimenpiteitä.

 

Essoten terveyspalveluissa kiihtyvä koronatilanne edellyttää valmiuden kohottamista ja se aiheuttaa henkilöstövajetta muissa palveluissa.

– Tämä tilanne vaikuttaa asiakkaidemme hoitoon viivästyttävästi. Joudumme esimerkiksi siirtämään varattuja leikkauksia kiireellisen hoidon turvaamiseksi, Seppälä jatkaa.

 

Essote aloittaa välittömästi koronarokotteen tehosteen, eli kolmannen annoksen jakelun kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut vähintään viisi kuukautta toisesta annoksesta. Immuunipuutosta sairastavilla toisesta annoksesta tulee olla kulunut vähintään kaksi kuukautta.

– Näemme, että rokotteiden teho varsinkin infektioiden ehkäisyssä alkaa heiketä viiden kuukauden kohdalla. Sairaala- ja tehohoitoa vaativan taudinkuvan ehkäisyssä rokotesuojan teho näyttäisi kestävän ainakin puoli vuotta, pandemiapäällikkö Hans Gärdström arvioi tiedotteessa.

 

Kolmannen rokoteannoksen jakelu toteutetaan ajanvarauksella kaikilla Essoten rokotuspisteillä. Ajan voi varata Essoten nettisivuilta huolehtien viiden tai kahden kuukauden marginaalista toiseen annokseen.

– Pyrimme resurssiemme puitteissa avaamaan rokotusaikoja myös iltoihin ja viikonlopuille, sillä on erittäin tärkeää viimeistään nyt hankkia rokottautumalla suojaa koronataudin vakavaa muotoa vastaan, Gärdström painottaa.

Ristiinaan on avattu ilta-aikoja 9.12., 13.12. ja 16.12.

 

Koronarokotusten ajanvaraus tapahtuu Essoten nettisivuilta https://www.essote.fi/koronarokotus/

 

Koronarokotteen 1. ja 2. annosta jaetaan edelleen. Näitä voi saapua ottamaan myös ilman ajanvarausta rokotepisteiden aukioloaikojen mukaisesti:

Mikkeli, keskussairaala

Arkisin ma-pe klo 8.00–15.00

 

Suomenniemi

Keskiviikko 8.12. klo 12.00–16.00