Parikanniemen jouluvaellus peruttiin – ”Nyt meillä on pullaa, piparia ja glögiä reilusti”


Koronatilanne pakotti tekemään perumispäätöksen keskiviikkona. 

 

Raija Ohlis sovitteli kypärää Eetu Pulkkisen päähän tiistaina. Kaikissa päähineissä on jouluvaelluksen vaihtuvia säitä varten myös tilaa pukea pipo alle. Tämän vuoden tapahtuma oli jo pitkälle valmisteltu ennen kuin se päätettiin keskiviikkona perua.

 

Pakkanen nipistää poskia, kun Parikanniemen kiinteistönhoitaja Eetu Pulkkinen ruuvaa jouluvaelluksen enkelilavan uusiin portaisiin askelmia paikalleen. Tiistaina moni asia Matka Betlehemiin -jouluvaellukseen liittyen oli jo hoidettu mutta vielä oli myös tehtävää.

– Tässä lavalla on neljästä kuuteen enkeliä. Heillä on kaasulämmitin lämmittämässä. Ilmoittava enkeli on tuolla yksinään ilman lämmityksiä. Vähän sääliksi käy hänen hommansa, Pulkkinen kertoi tiistaina.

Hän kertaili, mihin ennen tapahtumaa pitää vetää sähköjä. Kiitosta sai jäässä oleva maa, mikä on säästänyt murskeen ajamiselta.

 

Keskiviikkoaamuna Parikanniemessä jouduttiin kuitenkin tekemään tiukka päätös Matka Betlehemiin -jouluvaelluksen perumisesta. Tapahtumaa ei koronatilanteen vuoksi järjestetty myöskään viime vuonna.

– Vähän tässä sydän itkee verta mutta tiukan pohdinnan jälkeen teimme tämän päätöksen, lastenkodin johtaja Matti Pasanen kertoo keskiviikkona.

Pasanen pohtii, että vaakakupissa oli riskit ja positiiviset asiat, faktat ja tunteet.

– Lastenkodin toiminnan turvaaminen on kuitenkin se ykkösjuttu, jota on ajateltava.

Jouluvaelluksen järjestelyissä pohdintaa aiheutti myös Riihikirkon käyttö ja täyttö.

– Ihmiset olisivat joutuneet jonottamaan paljon ulkona ennen vaellukselle lähtöä. Ja onhan tässä myös painetta, että entä jos joku sairastuisi tapahtuman takia, kun juuri on koronanyrkki kehottanut taas lisävarovaisuuteen, Pasanen kertoi.

Jouluvaelluksella on käynyt viime vuosina tuhatkunta ihmistä.

 

Tiistaina Parikanniemessä huomasi, että valmistelut olivat jo hyvin pitkällä. Jouluvaellusta on toteuttamassa aina noin 60–70 henkilöä. Heistä monet ovat vapaaehtoisia mutta mukana on myös koko lastenkoti.

– Kaikesta huolimatta juomme varmaankin perjantaina glögit omalla porukalla. Nythän meillä on pullaa, piparia ja glögiä niin reilusti, että täytyy myös miettiä, pitäisikö niitä lahjoittaa jonnekin, Pasanen pohti.

 

Eetu Pulkkinen on tuurannut jouluvaelluksella tarvittaessa, jos jostain roolista on puuttunut tekijä. Kiinteistönhoitajana hänellä on jouluvaelluksessa paljon valmisteltavaa etukäteen.

 

Hyvä palaute ja runsas kävijämäärä on se, mikä saa Parikanniemen porukan jatkamaan jouluvaelluksen perinnettä. Tänä vuonna olisi ollut 24. vaellus.

– Moni sanoo, että joulu alkaa tästä, Raija Ohlis kertoi tiistaina.

Pasanen mietti, että jouluvaellus on kieltämättä isotöinen mutta se on parikanniemeläisillekin jo perinne.

Myös Pulkkinen totesi, että positiivinen palaute saa tekemään töitä jouluvaelluksen eteen.

– Minä tykkään tätä valmistella. Olisikohan ensi vuodeksi tehtävä enkeleille kokonaan uusi lava, Pulkkinen mietti porrasurakan äärellä tiistaina.

Pasanen toivoi keskiviikkona, että ensi vuonna päästään taas matkalle Betlehemiin. Nyt joulufiilistä on etsittävä muilla keinoilla.

Elina Alanne