Kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion ja hakee säästöjä alkuvuodesta – Ristiinan päiväkotiratkaisu selvitetään vielä kertaalleen


Mikkelin kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina vuoden 2022 talousarvion.

 

Mikkelin kaupunginvaltuusto ei muuttanut maanantaina kaupunginhallituksen aiemmin tekemää päätöstä, että Suomenniemen koulu saa jatkaa. Joukko suomenniemeläisiä järjesti mielenilmauksen lauantaina Mikkelin torilla. Tiukat säästökeskustelut jatkuvat Mikkelissä heti alkuvuodesta.

 

Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esittämän 4,7 miljoonaa euroa alijäämäisen talousarvion. Pakettiin kuuluu, että välittömästi käynnistettiin Palvelut ja tulevaisuus -ohjelma (PaTu), jonka on tavoitteena valmistua maaliskuun loppuun mennessä. Tuolla ohjelmalla haetaan 3,7 miljoonan euron säästöjä jo vuodelle 2022. Lisäksi kaupungin henkilöstölle suositellaan lomarahojen vaihtamista vapaiksi ja palkattomien vapaiden hyödyntämistä. Näillä toimilla toivotaan yhden miljoonan euron säästöä ensi vuodelle.

Valtuusto oli siis noin kahdeksantuntisessa kokouksessaan samalla kannalla kuin kaupunginhallitus, että talousarviossa aiemmin esitetyistä säästöratkaisuista osa, kuten Suomenniemen koulun lakkautus, eivät toteudu nyt.

 

Tiukkoja talousratkaisuja on kuitenkin luvassa heti alkuvuodesta. Valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtola (kok.) summasi talousarviokäsittelyn toteamalla, että työt ovat edessä. Sekä valtuustoryhmien puheenjohtajien puheissa että kaupunginjohtaja Timo Halosen toteamana kokouksessa todettiin, että talousarvion valmisteluun päästiin hankalassa tilanteessa, kun vaalit siirtyivät koronan vuoksi. Voikin todeta, että Mikkeli otti päätöksille lisäaikaa.

Puolueet kiittelivät toisiaan hyvästä yhteistyöstä ja hengestä keskusteluissa, mutta myös siitä muistutettiin, että kipeitä päätöksiä joudutaan tekemään jo pian. Kaupunginjohtaja muistutti, että säästötavoitteisiin ei päästä ilman palveluiden läpikäyntiä, eli käytännössä jostain on luovuttava.

 

Nettoinvestoinnit ovat talousarviossa noin 29,2 miljoonaa euroa. Investointiosaan tehtiin myös Ristiinaa koskeva muutos, kun keskustan ryhmä Kirsi Olkkosen johdolla esitti, että uuteen päiväkotiin liittyen tehdään vielä lisäselvitys helmikuun loppuun mennessä. Ennen kuin Ihastjärven koulu siirretään päiväkodiksi Ristiinaan selvitetään vielä kertaalleen se, että valmistelussa oleva malli on kustannustehokkain, kun otetaan huomioon siirron kulut ja koulurakennuksen tasearvo. Olkkosen esitys sai kaikkien ryhmien kannatuksen ja hyväksyttiin ilman äänestyksiä.

Jarno Strengell (sd.) esitti valtuustossa samaan tapaan kuin oli esittänyt kaupunginhallituksessa, että Ristiinan uutta päiväkotia ei toteuteta siirtämällä Ihastjärven koulu Ristiinaan vaan uudisrakennuksena. Tämä olisi lisännyt vuonna 2022 investointia 1,5 miljoonasta 2,2 miljoonaan euroon. Kukaan ei kannattanut esitystä, joten se raukesi. Strengell jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Elina Alanne