Apurahalla tuetaan ristiinalaisia nuoria – Esko Torniaisen rahasto jakoi taas sivistyneen miehen perintöä


Yksi syksyn stipendin saajista oli Lapin yliopistossa opiskeleva Aada Urpilainen. 

 

Aada Urpilainen haluaa maisterivaiheessa lastensuojeluun harjoitteluun. Ainakin tässä vaiheessa hän kokee, että sosiaalityöntekijänä hän haluaisi tehdä töitä nimenomaan lasten ja nuorten asioiden parissa.

 

Sivistyneen miehen jälkeensä jättämää perintöä jaettiin perjantaina, kun Esko Torniaisen rahaston stipendit ojennettiin saajilleen Ristiinassa. Tänä syksynä ristiinalaislähtöisille jatko-opiskelijoille jaettiin kymmenen apurahaa. Hakemuksia tuli runsaasti, joten tänä vuonna opintonsa aloittaneille ei myönnetty stipendejä vaan heidän toivotaan hakevan apurahaa seuraavina vuosina.

Stipendien saajien joukosta maantieteellisesti kauimmaksi Ristiinasta on hypännyt Aada Urpilainen, joka opiskelee Lapin yliopistossa Rovaniemellä. Urpilainen opiskelee kolmatta vuotta sosiaalityötä.

– Hain aikoinaan kaikkiin paikkoihin, joissa sosiaalityötä voi opiskella, ja Rovaniemelle pääsin. Paikkakunnan valintaan ei siis ollut erityistä syytä mutta tuntui, että maailma on nyt auki, niin miksi ei kokeilisi jotain erilaista, Urpilainen kertoo.

Rovaniemellä hän on viihtynyt hyvin ja löytänyt tutunoloisen yhteisön.

– Lapin yliopisto on pieni ja yhteisöllinen, vähän kuin Ristiina. Siellä on ollut tuttu ja turvallinen fiilis. Mutta toki Rovaniemeltä löytyy kivasti myös elämää yliopiston lisäksi, Urpilainen kertoo.

 

Opiskeluvuodet ovat pitäneet Urpilaisen kiinnostuksen sosiaalityötä kohtaan korkealla.

– Auttaminen ja ihmisten parissa tehtävä työ kiinnostivat minua. Erityisesti nyt korona-aika on vain näyttänyt työn tärkeyden. Minulla on suuri kiinnostus alaa kohtaan.

Urpilaisella on opintoja jäljellä vielä pari vuotta. Koronan vuoksi Rovaniemelläkin on opiskeltu paljon etänä.

– Se on vaatinut paljon selkärankaa mutta omat opintoni ovat edenneet hyvin. Omaan makuun lähiopetusta on ollut liian vähän ja toivon, että sitä voisi olla taas enemmän.

Sosiaalityön laajalta kentältä Urpilainen kokee tällä hetkellä lapset ja nuoret kiinnostavimmiksi.

– Katsotaan, mihin työelämä viekään. Uran kannalta haluan jatkossa työkokemusta myös etelästä mutta ei ole poissuljettua, ettenkö asuisi pidempään myös pohjoisessa, Urpilainen pohtii korostaen, että aika näyttää.

 

Esko Torniaisen rahaston asiamies Reijo Särkkä muistuttaa, että apurahoja voi hakea myös ammattiopistossa opiskelevat.

– Jatkossakin kaikki Ristiinan alueella asuvat saavat ylioppilaaksi valmistuessaan 200 euron stipendin, Särkkä toteaa.

Tänä syksynä jatko-opiskelijoiden stipendiä haki 28 henkilöä. Särkkä toteaa, että apurahaa ei kannata hakea ihan heti sen jälkeen kun on saanut ylioppilaan stipendin.

Rahastosta muistutetaan myös, että hakemukseen kannattaa panostaa. Nyt moni oli hakenut melko tuttavallisesti ja osa niin puutteellisesti, että hakemusta ei käsitelty. Hakemuksesta pitää käydä selkeästi ilmi, mitä opiskelija opiskelee ja on hyvä muistaa, että kyse on asiapitoisesta hakemuksesta.

Elina Alanne

 

Esko Torniaisen rahaston stipendit syksyllä 2021

Milja Kautiainen, Minttu Kemppinen, Totti Kortman, Aaro Nironen, Panu Niskakoski, Mikko Niskanen, Riku Piispa, Lauri Pyrhönen, Ada Savenius ja Aada Urpilainen.

Saajissa on 7 yliopisto-opiskelijaa ja 3 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

 

 

 

Kuvateksti:

Aada Urpilainen haluaa maisterivaiheessa lastensuojeluun harjoitteluun. Ainakin tässä vaiheessa hän kokee, että sosiaalityöntekijänä hän haluaisi tehdä töitä nimenomaan lasten ja nuorten asioiden parissa.