Joulukuusesta turoksi vesiensuojeluun


Ristiinan Rotary-klubi kerää joulukuusia Linnaniemen parkkipaikalla

 

Jos joulukuusi odottelee ”loppusijoituspaikkaa”, niin tänä vuonna sen voi halutessaan viedä Linnaniemen parkkipaikalle, josta kuuset päätyvät Ristiinan rotary-klubin toimesta järveen turoiksi. Loppiaisena aamupäivästä paikalla oli jo muutama kuusi.

 

Jos olet tänään Loppiaisena tai lähiaikoina aikeissa heittää joulukuusen ulos tuvasta, on vaihtoehtona tänä vuonna myös lahjoittaa kuusi hyvään tarkoitukseen. Ristiinan Rotary-klubi nimittäin kerää kuusia Linnaniemen ulkoilualueen parkkipaikalle, josta kuuset päätyvät myöhemmin kevättalvella Linnaniemen lähivesialueille kaloille turoiksi.

– Idea tällaiseen toimintaan on lähtöisin Lappeenrannan klubeilta, ja siellä vastaava homma on jo toteutettukin. Ja hyvää kertomaa on sieltä kuultu, eli esimerkiksi ahvenkantoihin on ollut vaikutusta, ja paikallisesti jopa vedenlaatuun, kertoo Jorma Wickström Ristiinan rotareista.

Lappeenrannan, Mikkelin ja Ristiinan rotareiden toteuttama hanke on saanut nimekseen Järven joulu. Upottamalla kuuset vesistöön houkutellaan kaloja sekä kutemaan että kalanpyydyksiin. Tutkimustietoa on saatu myös siitä, että upotetuilla kuusilla voidaan tehostaa vesien luontaista puhdistumista sekä kala- ja raputuotantoa. Lisäksi uppopuu muodostaa pitkäkestoisen hiilivaraston ja elinympäristön monimuotoiselle eliöstölle.

Ristiinassa joulukuusia otetaan vastaan Linnanniemen parkkipaikalla. ”Virallinen” vastaanottopäivä on lauantai 8.1. klo 10-17, mutta Wickström sanoo, että kuusia voi jo viedä paikan päälle.

– Vastaanottoon tarkoitettu kohta on merkattuna siellä parkkipaikalla, joten kuusia voi jo viedä. Ja totta kai niitä voi viedä myöhempänäkin ajankohtana. Varsinainen upotus tosiaan tapahtuu sitten vasta keväämmällä, hän sanoo.

Upotuksesta on sovittu vesialueen omistajan, eli Ristiinaan osakaskunnan kanssa. Upotuspaikat myös merkitään karttaan, jotta pystytään minimoimaan haitat esimerkiksi kalastajille tai veneilijöille.

 

Niko Takala