Olkkonen, Kauria, Hassinen ja Järvinen aluevaltuustoon – keskusta Etelä-Savon aluevaalien voittaja


Ristiinan ja Suomenniemen alueelta nousi aluevaltuustoon verraten monta edustajaa.

 

Kirsi Olkkonen on Mikkelin kaupunginvaltuutettu, Essoten valtuuston jäsen ja sote-uudistuksen ohjausryhmän jäsen. Nyt hän on myös Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Kuva on Mikkelin kaupunginvaltuustosta joulukuulta 2019.

 

Sunnuntain aluevaaleissa paikan Etelä-Savon aluevaltuustosta nappasivat Ristiinasta Kirsi Olkkonen (kesk.), Riitta Hassinen (sd.) ja Sami Järvinen (ps.). Etelä-Savossa vaalien voittaja oli keskusta, jonka valtuutetuiksi nousi myös Suomenniemen konkaripoliitikko Outi Kauria.

Ristiinan ja Suomenniemen alueelta nousi aluevaltuustoon verraten monta edustajaa. Esimerkiksi Mäntyharjun, Juvan, Puumalan ja Hirvensalmen kunnista valtuustoon valittiin jokaisesta yksi edustaja. Etelä-Savon ensimmäisessä aluevaltuustossa on 23 valtuutettua Mikkelistä, 16 Savonlinnasta ja 7 Pieksämäeltä. Kaikki maakunnan kunnat saivat valtuustoon yhden tai kaksi edustajaa.

 

Suomenniemen Outi Kauria jätti kuntapolitiikan viime vuoden vaaleissa, eli hän ei ollut enää ehdolla. Varatuomari, eläkkeellä oleva pankin toimitusjohtaja sai omalta alueeltaan vahvan kannatuksen aluevaltuustoon. Kuva on vuoden 2019 Mikkelin kaupunginvaltuustosta. Kauria kuvassa keskellä.

 

Keskustaa edustaa aluevaltuustossa 20 edustajaa. Olkkonen sai 485 ääntä ja Kauria 335 ääntä.

Seuraavaksi eniten valtuutettuja on SDP:llä, jolla on 12 paikkaa. Laskennan loppuvaiheilla paikan nappasi myös Hassinen 232 äänellä.

 

Fysioterapeutti, terveystieteiden maisteri Riitta Hassinen on Ristiinan fysikaalinen hoitolaitos Suomikunto Oy:n yrittäjä.

 

Kokoomuksella on aluevaltuustossa 11 valtuutettua, Liike Nyt sai Savonlinnan Panu Peitsaron johdolla viisi paikkaa.

Myös perussuomalaisilla on aluevaltuustossa viisi paikkaa. Puolueen ääniharava oli Kisakaaren tansseistakin tuttu Jaana Strandman 579 äänellä. Järvinen meni läpi 267 äänellä.

Vihreät saivat aluevaltuustoon kolme paikkaa, kristillisdemokraatit kaksi ja vasemmistoliitto yhden.

 

Sami Järvinen on Mikkelin kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuutettu. Hän on ViaDia ry:n perustaja ja hallituksen jäsen.

 

Alueen ääniharava oli lääkäri Peitsaro, joka on aiemmin työskennellyt Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin johtajana. Peitsaron äänimäärä 3390 ääntä oli valtakunnallisestikin korkea. Peitsaro kampanjoi Savonlinnan päivystävän keskussairaalan puolesta.

Seuraavaksi eniten ääniä Etelä-Savossa sai Mäntyharjun kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.), 1870 ääntä. Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola (kok.) sai 1421 ääntä. Savonlinnan Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) sai 1228 ääntä ja Juvan pitkäaikainen, eläköitynyt kunnanjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.) 1160 ääntä.

Etelä-Savon äänestysprosentti oli 48,1. Mikkelissä äänestysprosentti oli 47,4. Ristiinan äänestysalueella äänestysprosentti oli 48,6, Pellosniemellä 42,3 ja Suomenniemellä 53,9.

Elina Alanne