Kokoontumisrajoitukset kevenivät – Essote antoi omat suosituksensa tilaisuuksiin osallistumisesta


Epidemiahuippu on Etelä-Savossa edelleen edessä. 

 

Essoten kiireettömän hoidon lääkäriaikoja ei ole tällä hetkellä saatavissa.

 

Itä-Suomen aluehallintovirasto kevensi keskiviikkona yleisötilaisuuksiin kohdistuvia rajoituksia. Päätös astui voimaan välittömästi.

Itä-Suomen alueella voi nyt järjestää ilman asiakasmäärän rajoitusta yleisötilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu nimikoitu tai numeroitu istumapaikka. Tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu nimikoitu tai numeroitu istumapaikka, ei siis rajoiteta henkilömäärän osalta.

Heti keskiviikkona esimerkiksi Mikkelin Jukurit ilmoitti, että yleisö pääsee tulevana lauantaina 5.2. kotipeliin. Käytössä on istumapaikat mutta ei jäähallin seisomakatsomoa.

 

Avin päätös on voimassa 2.2.2022–20.2.2022. Rajoitus on voimassa tilaisuuksissa, joissa kaikille osallistujille ei ole osoitettu nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa. Tuolloin rajoitetaan yli 100 henkilön tilaisuuksia niin, että osallistujamäärä voi olla enintään 50 % tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa.

Ulkotiloissa järjestettyjä yleisötilaisuuksia ei rajoiteta.

 

Avin tiedotteessa todetaan, että toimijoiden vastuu tilaisuuksien terveysturvallisesta järjestämisestä korostuu. Myös osallistujien on tärkeää noudattaa vastuullisesti järjestäjien ohjeita. Aluehallintovirasto muistuttaa myös, että vaikka se keventää ja purkaa nyt aiemmin asettamiaan kokoontumisrajoituksia, on tärkeä noudattaa sairaanhoitopiirien ja kuntien alueilleen mahdollisesti antamia suosituksia.

 

Essote totesi keskiviikon tiedotteessa, että alueen koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan 1. helmikuuta alueen koronatilanteen jälleen huonommaksi kuin koskaan aiemmin. Sekä viikkokohtaiset tartuntamäärät että niistä johdetut päiväkohtaiset keskiarvot ovat edelleen kasvussa.

Myös koronataudin sairaalahoidon tarve on yli kaksikertaistunut kahden viime viikon aikana ja viime viikolla on menehtynyt kaksi henkilöä koronataudin vuoksi.

– Tasaantumista ei vielä näy. Vaikka muualla Suomessa puhuttaisiinkin jo epidemiahuipusta, täällä se on vielä edessä, sillä tulemme tässäkin asiassa joitakin viikkoja esimerkiksi Etelä-Suomen perässä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä huomauttaa tiedotteessa.

Koronanyrkki esitti kuitenkin Itä-Suomen aluehallintovirastolle kevennyksiä yleisötilaisuuksien rajoituksiin.

 

Seppälä on edelleen huolissaan terveydenhuollon kantokyvystä. Esimerkiksi Essoten kiireettömän hoidon lääkäriaikoja ei ole saatavissa, sillä henkilöstön koronatartunnat ja niistä johtuvat poissaolot kuormittavat terveyspalveluita.

– Aikuisten välisten sosiaalisten kontaktien lisäämisen aika ei ole vielä, vaikka rajoituksia jo lähdetään purkamaan. Tautia on huomattavan paljon liikkeellä ja sille voi altistua käytännössä kaikkialla. On tärkeää, että epidemia lähtee selvään laskuun ennen kontaktien määrän lisääntymistä, Seppälä perustelee.

 

Koronanyrkin antamat suositukset Essoten alueella:

  • Jos yleisötilaisuuksiin osallistutaan, tulee se tapahtua vain täysin oireettomana ja negatiivisen kotitestin jälkeen.
  • Yleisötapahtumiin osallistuessa tulee koko oman seurueen välttää kontakteja muihin seurueisiin tapahtumassa.
  • Riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä suositetaan välttämään yleisötapahtumia, yleisiä kokouksia ja väkijoukkoja, kunnes tartuntamäärät ovat selkeästi laskeneet nykyisestä.
  • Lasten ja nuorten harrastusten turnaustoimintaan liittyvät rajoitteet suositetaan poistettavaksi.
  • Aikuisten ryhmäliikunta voi alkaa 7.2. alkaen 50 prosentin osallistujamäärillä.
  • Korkeakouluihin, aikuisten perusopetukseen ja vapaaseen sivistystyöhön liittyvistä rajoituksista ja etäopetuksesta luovutaan.