Essote suosittaa vain viiden hengen kokoontumisia – alueen koronatilanne on hyvin vakava


Essote antoi kaksi uutta suositusta alueelle. 

 

Koronaepidemian tärkeimmät hillitsevät toimenpiteet ovat kontaktien välttäminen ja hengitystiesuojautuminen.

 

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi tiistain kokouksessaan Essoten alueen koronaepidemian tilanteen hyvin vakavaksi.

Essoten terveydenhuollon yksiköissä henkilökunnan poissaolot koronan vuoksi ovat mittavia ja sairaalahoidon tarve vaatii resursseja kiireettömästä hoidosta. Essotessa on keskeytetty resurssipulan vuoksi kokonaan kiireetön leikkaustoiminta erikoissairaanhoidossa.

 

Vaikka rokotekattavuus alueella on valtakunnan kärkeä, myös taudin ilmaantuvuus on kivunnut erittäin korkeaksi. Keskiviikkona sairaalahoidossa oli 23 potilasta, joista yksi tehohoidossa. Viime viikolla Essoten alueella todettiin 1051 koronatartuntaa.

Alueellisten testauskäytäntöjen erojen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole enää vertailtavissa sairaanhoitopiirien kesken. Essotessa testataan edelleen rokotustaustausta riippumatta, ja tartunnan saaneet pystytään kontaktoimaan noin vuorokauden reagointiajalla.

– Päädyimme asettamaan alueelle kaksi uutta suositusta. Lainsäädäntöön perustuvia uusia rajoituksia ei sen sijaan esitetä aluehallintovirastolle. Epidemiaa pitää pystyä nyt hillitsemään kansalaisten omaan harkintaan perustuvilla toimilla, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

 

Koronanyrkki päätyi suosittamaan koko alueelleen enintään viiden (5) henkilön kokoontumisrajoitusta helmikuun loppuun asti. Toinen suositus kohdistuu työnantajille laajaan etätyöhön siirtymiseen Mikkelin, Juvan, Mäntyharjun ja Pieksämäen seuduilla niin ikään 28.2. asti.

– Näissä neljässä kunnassa on erityisen suuri riski, että tauti leviää työyhteisöissä liian nopeasti. Aikuisväestön kontaktien määrää pitää saada vähennettyä epidemiahuipun tasaamiseksi, Seppälä muistuttaa.

Koronanyrkki arvioi tilannetta uudestaan 22. helmikuuta.