K-Marketin kattoa tutkitaan, kauppa tyhjennettiin – lumikuorma sulki kaupan ainakin perjantaiksi


Rakenteet tutkitaan ennen kuin myymälä on turvallista avata. 

 

K-Marketin katolta poistetaan lumet nosturin avulla mahdollisimman pian.

 

 

Ristiinan K-Marketin kattorakenteita tutkitaan parhaillaan romahdusvaaran vuoksi. Kauppa on suljettu ainakin perjantain.

Kaupassa perjantaina iltapäivällä ollut asiakas kertoi Ristiinalaiselle, että yhtäkkiä kuului kolme kovaa pamausta, sisällä olleet ihmiset jähmettyivät hetkeksi ja tämän jälkeen rakennuksesta päätettiin poistua pihalle.

– Kuulosti aivan kuin sisällä olisi ammuttu haulikolla, asiakas kertoi.

Hälytys hätäkeskukseen tehtiin kello 14.17. Päivystävä palomestari Eero Aho toteaa, että kattoa kiusaa lumikuorma.

– Siellä oli kuulunut voimakasta pauketta ja henkilöstö myös nähnyt, että kattopalkit olivat hieman vääntyneet, Aho kertoo.

Katolta ruvetaan poistamaan lunta nosturin avulla. Tämän jälkeen katon rakenteet tarkistetaan.

Kauppias Tapio Martikainen toteaa, että nyt mennään tilanteen mukaan.

– Siinä säilykehyllyn luona oli kattopalkki notkahtanut. Onneksi siellä on vahvat palkit ja ne näkyvät selkeästi. Katsotaan, milloin saadaan kauppa turvallisesti auki.

Martikainen ei itse ollut myymälässä paikalla tilanteen sattuessa. K-Market ilmoittaa aukiolostaan viikonlopun aikana Facebook-sivuillaan.

 

Kattolumet ja rakennusten romahdukset ovat työllistäneet pelastuslaitosta perjantaina. Pelastuslaitos kehottaa kiinteistön omistajia tarkkailemaan kiinteistön rakenteita ja ryhtymään lumikuorman poistamiseen, jos lumikuorma aiheuttaa vaaraa kiinteistölle. Suurin riski kohdistuu laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteille.

Omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin.

Etelä-Savon pelastuslaitos muistuttaa, että lumen pudottaminen katolta on vaarallista ja fyysisesti vaativaa työtä, jossa onnettomuuden riski on suuri. Työn tekeminen turvallisesti edellyttää osaamista ja oikeita varusteita.

 

Perjantaina aamulla pelastuslaitos sai hälytyksen Juvalle, jossa lumikuorma vaurioitti navettarakennusta. Aamupäivällä Savonlinnassa kahvilan etukatos ja käytöstä poistetun bensapumppuaseman katos romahtivat alas ilman ennakkovaroitusta.

Aho totesi iltapäivällä, että puhelin on soinut koko päivän, kun huolestuneet ihmiset ovat soittaneet kattoasioista.

– Pientaloista nykytalot kestävät varmasti lumikuormaa. Jos lumia lähtee pudottamaan, niin sitten käytetään ammattilaisia ja oikeita suojavarusteita, Aho muistuttaa.

Elina Alanne