Sotaa paenneille paikkoja Ristiinaan – tavoitteena saada koti kymmenille perheille


Mikkelin vastaanottokeskus rekrytoi Ristiinaan pian omaa henkilökuntaa. 

 

Hallinnollisesti Mikkelin vastaanottokeskus vastaa Ristiinaan laajenevasta toiminnasta. Ristiinaan palkataan omaa henkilökuntaa. Kuvassa on Suonsaaren vastaanottokeskus Mikkelissä. Kuva: Miia Koppi

 

Mikkelin vastaanottokeskus käy keskusteluja asuntojen vuokrauksesta Ristiinasta. Näihin perustettaisiin asuntopohjainen vastaanottokeskus, koska Ukrainasta sotaa paenneiden majoitustarve Suomessa on kasvanut voimakkaasti.

– Tavoitteena on saada Ristiinaan 200 paikkaa, eli 40–50 perhettä. Asuntotilanne on vielä auki mutta toiveena on toimia mahdollisimman nopeasti, koska tulijoita on paljon, kertoo tiistaina Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Mika Asikainen.

Maahanmuuttovirasto lisää paikkojen määrää eri puolella Suomea. Se vastaa vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Käytännössä keskuksia ylläpitävät järjestöt, kunnat ja yritykset. Mikkelin vastaanottokeskus on SPR:n Kaakkois-Suomen piirin ylläpitämä. Ristiinan lisäksi Mikkelin alla toimivia lisäpaikkoja tulee Pieksämäelle ja Savonlinnaan.

 

Ristiinaan palkataan omaa henkilökuntaa palvelemaan perheitä. Asikainen kertoo, että henkilökunnan määrä riippuu asukkaiden määrästä.

– Ristiinan rekrytoinnit käynnistyvät pian. Haemme ainakin ohjaajia. Jos saamme tavoitellun asuntomäärän, niin tarvitsemme Ristiinaan myös sosiaalipuolen työntekijää ja sairaanhoitajaa.

Mikkelin vastaanottokeskus on rekrytoinut uusia työntekijöitä nopealla aikataululla. Asikainen sanoo, että henkilökuntaa on löytynyt hyvin.

Parhaillaan tilanteet muuttuvat erittäin nopeasti.

– Mikkelissä oli ennen Ukrainan tilannetta satakunta asukasta. Nyt siirrellään ja tiivistetään, että saamme mahdollisimman monelle katon pään päälle.

 

Ristiinan asuntojen kalustaminen on vielä edessä. Asikainen toteaa, että kalusteita ei vielä oteta vastaan yksityisihmisiltä mutta ehkä sekin on edessä.

– SPR:llä on varastoja odottamassa tällaista tilannetta mutta katsotaan, mihin ne riittävät. Kymmenentuhatta ihmistä on jo tullut Suomeen ja montako kymmentätuhatta tulee vielä. Patjat ovat toinen kysymys. Käsittääkseni paljon superlonia on tuotettu Venäjällä, Asikainen miettii.

SPR:n Ristiinan osasto on valmiudessa kalustamaan asuntoja heti, kun tilanne selviää.

– Varaudumme jo siihen, että voimme alkaa toimia. Tarkoitus on kysyä myös kumppaneita mukaan, eli muita järjestöjä Ristiinasta, osaston puheenjohtaja Erkki Äijäläinen kertoo.

Apua Ukrainaan Etelä-Savo -ryhmä ja SPR tekevät myös yhteistyötä.

 

Jos SPR:n toiminta kiinnostaa, vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua osoitteessa oma.punainenristi.fi. Äijäläiseen voi olla myös suoraan yhteydessä.

– Tavaralahjoitusten kanssa kannattaa malttaa nyt vielä hetki. Katsotaan ensin tilanne, että millaista tavaraa ja vaatetta tarvitaan, Äijäläinen sanoo.

 

Apua Ukrainaan Etelä-Savo -ryhmä lähtee toiselle matkalle Puolaan 1. huhtikuuta ja palaa Ristiinaan 4. huhtikuuta sotaa paenneiden ukrainalaisten kanssa.

– Olen luvannut heille infota, missä tilanteessa Ristiina silloin on, Äijäläinen kertoo.

Elina Alanne