Kiviveistämö sai uuden yrittäjän – Tero Haiminen vaihtoi postit kovempiin materiaaleihin


Yli 20 vuotta Ristiinan kiviveistämöä luotsannut Tapani Pippuri pysyy vielä vuoden verran Haimisen opastajana. 

 

Tero Haiminen (vas.) on Ristiinan kiviveistämön uusi yrittäjä. Hän ottaa vetovastuun Tapani Pippurilta, joka on pyörittänyt veistämöä vuodesta 2000 alkaen.

 

Viime kesänä alettiin asiasta ajatuksia vaihtamaan. Taisi olla justiinsa ennen juhannusta, kun juuri kesälomalla sitten pohdin asiaa omalta osaltani pidemmälle, muistelee Tero Haiminen Ristiinan kiviveistämön yrittäjäksi ryhtymisensä alkusäveliä.

– Aivan, eli alkusysäyksestä nimien kirjoittamiseen sopimukseen kului suunnilleen yhdeksän kuukautta, normaali odotusaika! naurahtaa Tapani Pippuri.

Haiminen ja Pippuri ovat juuri kertoneet Ristiinalaiselle, että he ovat tehneet yrityskaupat Ristiinan kiviveistämöstä. Omistajuus ja yrittäjävastuu on siirtynyt virallisesti Haimiselle ja hänen uudelle yritykselleen (Ristiinan kiviveistämö Oy) keskiviikkona.

Pippuri hyppäsi veistämön ohjaksiin Pauli Marttisen jäljiltä vuonna 2000. Nyt hän kertoo, että oli oikein hyvä sauma siirtyä itse sivummalle.

– Nopeasti on kyllä vuodet vierineet. Toisaalta, onhan tässä pari vuotta jo ollut mielen päällä se, että mistä ja kenestä löytyisi toiminnalle jatkaja.

– Teron kanssa on sovittu niin, että minä olen tässä vielä vuoden verran mukana, jonka jälkeen sitten alan jäähdyttelemään ja siirryn lopulta huru-ukoksi! Pippuri virnistää.

Haiminen myöntää suoraan, että ilman tätä järjestelyä yrityskaupat eivät olisi toteutuneet.

– Eihän tämä muuten olisi ollut mahdollista. Itsellä kun ei ole kokemusta alalta, niin liian hankalaa olisi ollut lähteä itse nollasta liikkeelle.

Haiminen on työskennellyt reippaasti yli 20 vuotta Postilla. Mikä sai tekemään tämän, melko lailla täydellisen suunnanmuutoksen työuralla?

– Useamman vuoden olin jo katsellut muita töitä. Ei tuolla entisessä työpaikassa oikein enää miellyttänyt itseäni se, minkälaiseksi touhu oli mennyt. Siinä vaiheessa, kun sain pankilta vihreätä valoa yrityskaupan rahoituksen järjestymisestä, niin saman tien jätin irtisanomisilmoitukseni.

– Todella kova into minulla on päästä aloittamaan ja virtaa kyllä riittää aloittaa työt. Mikäs tässä nyt on aloittaessa, kun on hyvä opettaja, jolta takuulla tulee tekemiseen arvokkaita niksejä! Haiminen kiittelee.

 

Niin, niitä niksejä. Toki niitä on mieleen ja käteen jokunen parin vuosikymmenen varrelta jäänyt. Pippuri sanoo, että kun painavan materiaalin kanssa työskennellään, niin tarkkana saa olla.

– Yksi ihan oleellinen asia on se, että älä jätä sormia kiven alle! hän hymähtää, mutta ei selvästikään pelkkänä vitsinä.

Kun liikutellaan satojen kilojen painoisia kiviä, niin omilla voimilla on turha luulla pärjäävänsä. Tarvitaan paitsi konevoimaa, niin myös juuri niitä niksejä.

– Ja sitten jos itse työskentelee, niin tarvitaan niksien lisäksi myös konsteja. Muuten voi olla varma, että saa itsensä rikottua.

Vaikka tällä viikolla talvi on yrittänyt ottaa keväästä vielä niskalenkkiä, niin vääjäämättä on edessä kiviveistämön vuoden kiireisin aika. Tämä koittaa, kun keväällä ja alkukesästä tehdään suurin osa vuoden hautakivien asennuksista.

Kaikki palvelut, joita aiemminkin kiviveistämöltä on saanut, ovat valikoimassa myös uuden yrittäjän aikana. Myös esimerkiksi sisustuskäyttöön tai vaikkapa grillaustarvikkeiksi soveltuvat kivitasot.

– Nyt keväällähän on hyvä aika kysellä esimerkiksi hautakivien putsauksia ja kunnostuksia, Haiminen vinkkaa.

– Ja saahan täällä totta kai tulla muutoinkin paikan päällä käymään ja tutustumaan. Toki kannattaa aina varmistaa etukäteen, ettei olla juuri silloin jossain kauempana!

Niko Takala