Ilmanvaihdot kesäksi kiinni, lämpötilat alas ja Ristiinan koulukeskuksella ei nuohota – kaupunki etsii säästöjä kiinteistöistä


Kaupunkikehityslautakunta aloittaa sille asetettujen säästöjen käsittelyn. 

 

34 000 euroa saataisiin säästöä siitä, että Ristiinan koulukeskuksen ilmanvaihtokanavistojen nuohous siirretään. Rasvakanavat nuohottaisiin, koska niistä voi aiheutua paloriski. Riskinä pidetään sisäilmaongelmia.

 

Osana Mikkelin säästöohjelmaa kaupunkikehityslautakunnan alaiselle toiminnalle asetettiin noin 600 000 euron säästötavoite tälle vuodelle. Lautakunta saa tiistaina eteensä listan, jossa säästöjä on saatu 609 500 euroa. Näistä suurin osa, 515 000 euroa, haetaan talonrakennuspalveluista.

 

Erittäin pitkällä listalla eniten säästöä, 151 000 euroa, on löydetty siitä, että kaupungin kiinteistöissä lasketaan lämpötilaa sisätiloissa 1–2 astetta, tavoite on 20–21 astetta. Vastaavasti lasketaan myös ilmanvaihtokoneiden sisäänpuhalluslämpötiloja. Ratkaisun riskinä kirjataan olevan tiloissa oleskelevien viihtyvyyden kärsimisen.

 

Toisiksi suurin säästösumma, 75 000 euroa, syntyy siitä, että ilmanvaihdon suodattimet vaihdetaan vain kerran vuonna 2022. Yleensä vaihtoja on kaksi. Säästö muodostuu materiaalista, koska työn osuus kuuluu kiinteään sopimukseen. Riskinä todetaan olevan sisäilmaongelmat sekä rakennusten painesuhteiden muutokset ja niistä aiheutuvat vauriot sekä vaikutus viihtyvyyteen ilmanlaadun heikentyessä ja ilmamäärien laskiessa.

 

Säästöjä haetaan myös muilla ilmanvaihtoon liittyvillä toimenpiteillä. Näissä nähdään riskinä olevan sisäilmaongelmat. 40 000 euron säästöt lasketaan tulevan sillä, että ilmanvaihto sammutetaan kouluista ja päiväkodeista kesä- ja heinäkuuksi 2022. Auki olevissa päiväkodeissa ilmanvaihto pidetään päällä. Myöskään jäähdytyksiä ei laiteta kesällä päälle kouluissa, päiväkodeissa ja virastoissa. Palvelutaloissa niitä käytetään. Ratkaisulla haetaan 38 000 euron säästöjä.

50 000 euroa säästöä saataisiin ilmanvaihtokoneiden jaksokäytöllä. Käyttöaikojen ulkopuolella luovutaan osatehokäytöstä. Koneita käytetään loppuvuodesta päälle öisin esimerkiksi 1 + 1 +1h jaksoina, säästölistalla selvennetään. Riskinä on painesuhteiden muutokset ja niistä aiheutuvat vauriot rakenteissa sekä sisäilman laadun heikentyminen.

 

34 000 euroa saataisiin säästöä siitä, että Ristiinan koulukeskuksen ilmanvaihtokanavistojen nuohous siirretään. Rasvakanavat nuohottaisiin, koska niistä voi aiheutua paloriski. Riskinä pidetään sisäilmaongelmia.

 

Säästöjä haetaan myös siirtämällä useiden eri kiinteistöjen korjauksia. Sekä Anttolatalosta että kaupunginkirjastosta jätetään uusimatta elementtisaumat. Kummastakin kohteesta säästetään 15 000 euroa. Molemmissa riskinä on ulkoseinärakenteen vaurioituminen sadevesien vuoksi. Erilaisia hankkeita siirretään myös muun muassa lukiossa, Haukivuoren yhtenäiskoulussa, kaupungintalossa, Kalevankankaan koulussa ja Haukivuoren paloasemassa. Suuremmat säästöt löytyvät Otavan koulusta, jossa vaiheittain tehdyt kellarikerroksen lattialaatoitukset siirretään 1–2 vuotta. Säästö on 30 000 euroa. Saksalan päiväkodin vesikaton huoltomaalausta siirretään myös 1–2 vuotta, jolloin tälle vuodelle saadaan säästöä 25 000 euroa.

 

Lisää säästöä haetaan myös pidentämällä kaupungin katuvalojen kesäsammutusta. Valot ovat pois 1.5–31.8 ja myös ydinkeskusta-alueella. Riskinä pidetään, että ilkivallan, rikosten ja onnettomuuksien määrä lisääntyy. Säästö on 12 000 euroa.

 

10 000 euroa säästöä saadaan postittamalla hulevesimaksut sähköisesti ja sama summa siitä, että asuntoalueiden hulevesikaivoista jätetään tyhjentämättä noin 100–150 kaivoa tänä vuonna. Riskinä on hulevesitulvat ja sitä kautta se, että kaupungin korvausvastuu kiinteistöjen osalta kasvaa. 15 000 euron säästö tulee, kun Urpolanjoen kunnostus ja ruoppaus Selännekadun molemmin puolin jätetään tekemättä.

 

Matonpesijöille näkyvä säästö voi olla se, että kesän aikana rikkoontuvia pumppuja tai muita välineitä ei kunnosteta tilivuoden aikana. Tämä voi tarkoittaa, että matonpesupaikkoja joudutaan sulkemaan. Säästö on 8 000 euroa.

 

Ristiinalaisittain kiinnostava pieni säästö listalla on, että Ristiinan toimipisteessä ei ole jatkossa pysyvää rakennusvalvonnan palvelutilaa. Tällä saataisiin säästöä 3000 euroa vuodelle 2022 ja 8700 euroa vuodelle 2023. Rakennusvalvonta toimii tällä hetkellä tiettyinä aikoina kirjastokiinteistössä. Uutta tilaa on suunniteltu uuden kirjaston yhteyteen.

Koko säästötoimenpiteiden listan voi lukea lautakunnan esityslistan liitteistä.

Elina Alanne