Pitkä muutto edessä – Ristiinan kirjasto on avoinna heinäkuun, sitten edessä on siirtyminen koululle


Uudessa tilassa avataan syksyllä. 

 

Sari Hokkanen, Sylvia Stavén ja Noora Tähtinen odottavat uutta kirjastoa innolla, vaikka aineiston muutto onkin iso rutistus.

 

Ristiinan kirjastossa Brahentiellä voi asioida normaalisti heinäkuun loppuun saakka. Tämän jälkeen kirjasto menee kiinni ja uudessa tilassa Ristiinan koulukeskuksella avataan syksyllä.

– Tiedossa on pitkä muutto, koska teemme sen niukalla henkilöstöresurssilla muun työn ohella, kirjastopäällikkö Sylvia Stavén kertoo.

Siksi tarkkaa aikataulua uuden kirjaston avaamiselle ei vielä voida kertoa.

– Täällä kun katselee, niin kyllähän pakkaamiseen muutama tovi menee. Se on myös tehtävä koordinoidusti, että kirjat saadaan hyllyihin takaisin oikeassa järjestyksessä. Ketä tahansa ei voi tempaista työtä tekemään. Meidän oma henkilökuntamme osaa sen erittäin hyvin, Stavén toteaa Ristiinan kirjastossa.

 

Sekä hän että Ristiinan kirjastossa työskentelevät Noora Tähtinen ja Sari Hokkanen odottavat jo uutta kirjastoa hyvillä mielin.

– Uudesta tulee hyvä. Saamme uudet tilat ja uudet kalusteet. Täältä ei hyllyjä siirretä uuteen, koska jo tässä ympärilleen katselemalla huomaa, että kalusteet ovat mikä mistäkin. Kun kävimme niitä läpi, niin ei taida yhtään 20 vuotta uudempaa kalustetta olla. Eli vaikka me olemme kirjastossa hyviä kierrättämään, niin nyt ei kierrätetä, Stavén hymyilee.

Erityisesti kirjastoväkeä miellyttää, että koulun yhteydessä toimiminen avaa uusia mahdollisuuksia kouluyhteistyölle. Uuteen kirjastoon tulee myös nykyisiä tiloja parempi erillistila sekä etäneuvotteluhuone asiointipisteen käyttöön.

– Niistä olen erityisen iloinen. Molemmille on varmasti paljon käyttöä, Tähtinen sanoo.

Erillistilaa voidaan käyttää esimerkiksi satuhetkissä. Tilan kalustus on suunniteltu mahdollisimman monikäyttöiseksi.

– Tuntuu kivalle, että saadaan ihan uusi kirjasto. Onhan tämä muutto lasten ja nuorten kannalta valtavan hieno asia, Tähtinen miettii.

Päiväkodin kannalta kirjasto muuttaa hieman kauemmaksi. Tähtinen ja Hokkanen sanovat, että yhteistyötä pitää suunnitella yhdessä päiväkodin kanssa.

– Aikoinaan Rantakylän kirjastossa keräsimme usealle päiväkotiryhmälle kirjakasseja, joten sellainen toiminta on meille ihan tuttua. Nytkin välillä keräämme Ristiinan päiväkodille kirjoja valmiiksi, Hokkanen kertoo.

 

Kirjasto haluttiin pitää kesällä auki, koska Ristiinassa palvelu on tärkeä myös kesäasukkaille. Kirjastolaiset vinkkaavat, että nyt kannattaa mennä käymään kirjastossa.

– Kirjoja lähtee nyt paljon poistoina, ja halvalla lähtee, Stavén sanoo.

Uudesta kirjastosta tulee hieman nykyistä pienempi tiloiltaan, joten kokoelmaa joudutaan karsimaan. Tähtinen ja Hokkanen katsovat kokoelmaa läpi sillä silmällä, mitä lainataan Ristiinassa.

– Meillä liikkuvat aikuisten kaunokirjallisuus, lasten ja nuorten kirjat, elämänkerrat ja uutuustietokirjat. Käsityöt, puutarha- ja keittokirjat liikkuvat myös, Tähtinen luettelee.

Ristiinalaiset ovat oppineet käyttämään varausjärjestelmää, joten uutuuskirjoja varataan paljon.

– Jatkossa panostetaan vielä enemmän lasten ja nuorten kirjallisuuteen, jotta kirjastossa on houkutusta heille. Aikuisten aineistoa varataan enemmän ja varaamalla asiakkaalle löytyy kyllä hänen haluamansa aineisto, Stavén miettii ja kannustaa kirjaston asiakkaita kysymään rohkeasti henkilökunnalta apua asioissa.

Uutta kirjastoa rakennetaan koululla jo.

– Menemme lähiaikoina käymään siellä. Nyt kun remontti on jo edennyt ja kalusteratkaisuja on tehty, niin on kiva miettiä tilassa, miltä lopputulos näyttää, Stavén sanoo.

Elina Alanne

 

Juttu on julkaistu Ristiinalaisessa alkujaan 12.5.