Lautta tuo drinkkibaarin Ristiinaan – villi visio syntyi rakkaudesta kotiseutuun ja Saimaaseen


Lautan tuotteissa tulee maistumaan sekä luonnosta kerätyt tuotteet että paikallisten tuottajien maut.

 

Saa olla kesän ihan oikeasti Saimaalla, Lotta Tuominen ja Aino Halinen naurahtivat toukokuussa cocktail-baari Lautan tulevaa paikkaa mittaillessaan.

 

Ristiinalaislähtöiset Lotta Tuominen ja Aino Halinen heittelivät viime kesänä ideoita. Mikä olisi yrittäjyydessä extreme-haave, jonka he haluaisivat toteuttaa?

Kaikenlaisten villien visioiden jälkeen ollaan tässä: Ristiinan Kaukaantorin rannassa, vierasvenelaiturin vieressä ja kaksikko näyttää, mihin avautuu kesäkuussa cocktail-baari Lautta. Se on fyysisestikin lautta, joka saa paikkansa ihan rantakiveyksen vierestä.

– Pidimme viime kesänä kahvilaa Pieksämäellä ja opimme, että olemme tosi hyviä asiakaskokemuksen luomisessa. Yrittäjyyden suhteen kummallakaan ei varmaan ole mitään pitkäkestoisia haaveita mutta on hauskaa kokeilla, kun tulee tilaisuus tehdä jotain omannäköistä ja tuoda Ristiinaan jotain uutta, Tuominen miettii.

Kun Halisen ja Tuomisen intoa kuuntelee, selviää pian, että cocktail-baarin takana on monta rakasta asiaa. Rakkautta Ristiinaan, lähiseutuun, Saimaaseen ja luontoon.

– Nautin itse käydä ravintoloissa, ne tekevät usein paikkakunnista elinvoimaisia. Ristiinassa on kivoja paikkoja mutta aina pitää olla tilaa myös uudelle, Tuominen miettii.

Nuoret yrittäjät toivovat, että Lautta osaltaan lisää torin ja Ristiinan vetovoimaa. He toivovat myös yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa.

– Meille ei tule ruokaa myyntiin, niin ruuat voi napata muualta ja tulla syömään niitä Lautalle, Tuominen kertoo.

 

Kun unelma cocktail-baarista oli syntynyt, osallistuivat Halinen ja Tuominen kurssille Perhon Liiketalousopistossa Helsingissä.

– Se oli tosi inspiroivaa. Kurssi vahvisti ajatusta, että drinkki voi olla muuta kuin viina ja appelsiinimehu. Niitä tehdessä saa olla luova, toteuttaa itseään ja tuoda niissä esiin omaa luontosuhdetta ja lähiseuturakkautta, Halinen kertoo.

Lautan tuotteissa tuleekin maistumaan sekä luonnosta kerätyt tuotteet että paikallisten tuottajien maut.

– Maanantain ja tiistain olemme suljettuina, joten silloin voi keräillä yrttejä luonnosta, Halinen nauraa.

Yrittäjille on tärkeää, että elämys on hyvä myös asiakkaille, jotka eivät halua cocktailiinsa alkoholia.

– Eli mocktailit on yhtä lailla saatavissa, Tuominen vinkkaa.

 

Lautalla on kesällä myös Kalliotaidekeskus, joka infoaa paikallisia ja matkailijoita erityisesti Astuvansalmesta. Lisäksi sen yhteyteen tulee myös Kaidan kihon polkupyörien vuokrausta.

– Olisi ihana myös fiilistellä kesää jollain pienillä musiikkitapahtumilla, Halinen miettii.

Ystävykset nauravat, että jotkut ovat pohtineet, miten heillä aika riittää yrittäjyyteenkin. Tuominen opiskelee Jyväskylässä yhteiskuntapolitiikkaa ja Halinen Tampereella yhteiskuntatutkimusta. Molemmilla on useita vastuutehtäviä ja projekteja koko ajan.

– Me olemme molemmat kovia tekemään ja liikkumaan paikasta toiseen, niin tämähän on ihan kevyt homma, että kesällä on vain yksi paikkakunta, mihin keskittyä, Tuominen nauraa.

Viime kesän yrittäjyydestä on myös jo opittu jo monta asiaa ja mukana on realismia siitä, että kesästä ei varmastikaan tule kevyin.

– Mutta kun tietää toisen niin hyvin, niin kaiken saa sumplittua, Halinen tuumaa.

Yhdessä asiassa Lautta on kuitenkin pitkälti toiveiden varassa. Olisipa kesällä hyvä sää!

– Jos ei ole, niin sitten improvisoidaan! Tuominen tiivistää yrittäjäystävien asenteen.

Elina Alanne