”Elämä on suuri lahja” – Maailman pihamaat on kantaesitys, jossa on iloa mutta myös syvyyttä


Ristiinan kesäteatterissa esiintyy tänä kesänä myös lapsia. 

 

Näytelmässä on myös rooleja lapsille, kun takaumissa palataan menneeseen. Jannea lapsena esittää Asko Kiljunen ja Siiriä lapsena Tuula Rantala. Kaikkiaan lapsirooleja on näytelmässä kuusi.

 

Saa nauraa mutta saa myös herkistellä. Taitavasti kirjoitettu tarina, joka jättää katsojalle myös arvoituksia. Näin kuvailevat Ristiinan kesäteatterissa nähtävää Maailman pihamaat -näytelmää sen aikuinen pääpari Jani Lastuniemi ja Tiina Rouhiainen.

– Välillä kesäteatteri on minusta vähän liian kevyttä mutta tässä on myös syvyyttä, tuumaa Jannea esittävä Lastuniemi, joka nähdään kesällä ensimmäistä kertaa lavalla nykyisellä kotikylällään Ristiinassa.

Vaikka näytelmäkesä Ristiinassa on ensimmäinen, on teatteri-ilmaisun ohjaajalle näyttämöt ja näytelmiä tekevät ryhmät kuitenkin hyvin tuttuja.

– Olen tehnyt viimeiset 20 vuotta teatteria mutta ruotsin kielellä ja ihan eri ympäristössä. Jännä ero on, että rannikolla suomenruotsalaiset katsovat merelle ja Eurooppaan. Esityksissä kymmenestä laulusta yksi on ruotsiksi ja loput englanniksi. Täällä mennään sataprosenttisesti suomeksi ja katsotaan kyläyhteisöä kohti. Ja tekijäporukassa on enemmän rönsyilevää huumoria. Sellaista hyvää kaksimielistä läppää, jossa on paljon rakkautta taustalla, Lastuniemi pohtii.

Rouhiainen esiintyi Ristiinassa myös viime kesänä, eikä joutunut kauaa pohtimaan myös tämän kesän rooliin tarttumista.

– Tämä on ihanaa! Täällä on hyvä porukka ja meininki. Esiintyminen on minusta aina ihanaa, ja siihen liittyy paljon myös itsensä haastamista, Rouhiainen miettii.

Näytelmässä mukana ovat myös Rouhiaisen äiti ja tytär.

– Kolmessa polvessa ollaan mukana, mikä on myös ihana kokemus. Minun esittämäni Siiri on näyttämöllä hyvin paljon. Inna laski, että äiti sinulla on 108 replikkiä. Ne alkavat olla jo aika hyvin hallussa, Rouhiainen kertoi Linnankorvalla toukokuun loppupuolella, kun työryhmä oli siirtynyt harjoittelemaan oikeaan esitysympäristöön.

 

Maailman pihamaat on ensiesitys, jonka on kirjoittanut Tanja Puustinen-Kiljunen. Hänet nähdään myös itse esiintymässä. Ristiinan nuorisoseuran puheenjohtaja kertoo, että jääväsi itsensä tämän kesän näytelmävalinnasta, koska tarjosi myös tätä omaa tekstiään.

– Kantaesitys on aina riski, koska etukäteen ei tiedä, tykkäävätkö ihmiset siitä. Mutta minä uskon tekstiin ja ohjaaja uskoo myös. Kolme kertaa kirjoitin näytelmän uusiksi. Se on tekstillisesti Elias, rakastettuni -esityksen kanssa samaa laatua, Puustinen-Kiljunen kertoo.

Näytelmän ohjaa Tarja Pyhähuhta, koreografina on Mimmi Rantala ja musiikista vastaa Arto Kivekäs.

– Alun perin en kirjoittanut tarinaan lapsia mutta lastenteatterista alkoivat puhua, että lapset mukaan. Ja Tarja halusi lapset. Näytelmässä on kaikkiaan 19 roolia ja niistä kuusi lapsinäyttelijöillä, Puustinen-Kiljunen kertoo.

Siiriä lapsena esittää Tuula Rantala ja Jannea lapsena Asko Kiljunen.

 

Moni ohjaaja ei olisi välttämättä lähtenyt urakkaan, jossa saa ohjata useita lapsia ja tekstissä on useita aikatakaumia.

– Meillä on Tarjan kanssa hyvin samanlainen ajattelutapa ihmisyydestä ja naisena olemisesta. Jännä on seurata hänen ohjaustyötään, miten hän näkeekään tekstistä, mitä olen tarkoittanut. Miten joku voi lukea minua niin tarkkaan, Puustinen-Kiljunen pohtii.

Mutta miten tekstin kirjoittaja kuvaa näytelmää?

– Se on yhden naisen tarina lapsuudesta aikuisikään. Se kertoo siitä, mitä saa ja mistä joutuu luopumaan. Viesti on, että elämä on suuri lahja – katsoipa sitä minkäikäisenä tahansa. Elämää pitää osata arvostaa, Puustinen-Kiljunen tuumaa.

Haastatteluhetkellä ensi-iltaan oli vielä yli kuukausi. Lastuniemi pohti, että lavasteiden kanssa riittää vielä paljon tekemistä. Useilla vuosikymmenillä liikkuminen haastaa tekijäjoukon mutta kaikki on varmasti valmista ensi-illassa 3. heinäkuuta.

– Myynti on lähtenyt hyvin käyntiin. Uskon, että saamme tällä hyvän taloudellisen tuloksen ja seuran taloutta taas tasapainoon ja seuran uuteen nousuun, Puustinen-Kiljunen mietti vaikeiden koronakesien jälkeen.

Elina Alanne

 

Maailman pihamaat Ristiinan kesäteatterissa Linnankorvalla 3.7.–21.7. Esitykset ma-to klo 19 ja su klo 16. Lisätietoja www.ristiinankesateatteri.fi.