Viikinkileiri saapuu Ristiinaan – Linnaniemen keskiaika viihdyttää taas lauantaina


Keskiaikatapahtuma järjestetään Ristiinassa taas 18. kesäkuuta.

 

Viime vuonna buhurtissa kilpailtiin Ristiinassa. Nyt luvassa on lajinäytöksiä. Kuva: Niko Takala

 

Linnaniemen keskiajassa on luvassa markkinameininkiä, musiikkia, buhurtia, hevosia ja ruokaa, tiivistää Ville Hokkanen Linnaniemi ry:stä.

– Tänä vuonna uutta on viikinkileiri tapahtumassa. Heillä on pari näytöstä, viikinkejä kiertelee tapahtumassa ja heidän leirissään voi käydä kuuntelemassa, kun he kertovat viikinkielämästä, Hokkanen kertoo.

Viikinkiharrastajien lisäksi myös viime vuonna ihastuttanut noidanmetsästäjä kiertelee taas alueella. Musiikkia Linnankorvalla esittävät Äimätär, Ratatosk ja Duo Mysticus.

 

Buhurtissa, eli historiallisessa kamppailulajissa, ei Ristiinassa tänä kesänä kilpailla mutta luvassa on sitäkin komeampia taistelunäytöksiä.

– Kun ei ole kisoja, niin voivat ottaa isompiakin taisteluita.

Harrastajilla piti olla viikko ennen Linnaniemen keskiaikaa lajin MM-kisat Hämeenlinnassa. Siitä syystä SM-kilpailuja ei suunniteltu lainkaan tälle kaudelle. Koronatilanteen ja Ukrainan sodan vuoksi kilpailut kuitenkin peruttiin. Buhurt on lähtenyt Venäjän ja Ukrainan alueelta kymmenisen vuotta sitten ja harrastajia on erityisesti noissa maissa.

 

Hokkanen kertoo, että tapahtumajärjestelyissä hankalat koronavuodet vaihtuivat siihen, että nyt tasapainoillaan hintojen nousun kanssa.

– Paljon on saanut neuvotella. Bensojen kallistuminen ja kaikkien hintojen nousu vaikuttaa esimerkiksi siihen, että esiintyjille olisi maksettava enemmän. Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi kaukaa tulevilla esiintyjillä bensan hinta syö tulotasoa. Mutta saa nähdä, miten tapahtumia pystyy järjestämään ensi vuonna, jos kaikki korotukset tulevat hintoihin, Hokkanen miettii.

 

Mutta varmaa on, että lauantaina keskiaikainen meno täyttää kirkonmäen ympäristön. Tapahtuman vuoksi Linnantie on suljettu liikenteeltä 18.6. kello 9.30–17. Hautausmaalle ja Linnaniemeen pitää ajaa kiertäen Muurikintien kautta.

Parkkitilaa on alueella vähän, joten järjestäjät toivovat paikallisten saapuvan kävellen tai pyörillä.

Elina Alanne