Waris julkaisi Saaren omakustanteena – teos julkaistiin ensin kymmenosaisena äänikirjana


Palkitun ristiinalaiskirjailijan vanhemmista teoksista on puolestaan suunnitteilla elokuva sekä sarja suoratoistopalveluun.

 

Helena Waris myy Saari -omakustannettaan erilaisissa kirjallisuustapahtumissa. Kuva Espoon Finnconista heinäkuun alkupuolelta. Kuva: Anne Leinonen

 

Ristiinalaisen kirjailijan Helena Wariksen julkaistujen kirjojen pino kasvaa tasaisesti. Lähiviikkoina ilmestyy Otavalta Olafin pentupäiväkirjat -lastenkirjojen kuudes osa, Maailman paras laumanvartija, joka päättää sarjan.

– Alakoululaisille suunnattu Olaf-sarja on ollut myönteinen yllätys. Kirjoista on otettu useampia painoksia ja äänikirjoina sarjaa on kuunneltu tuhansia kertoja, Waris iloitsee ja muistelee viimesyksyisiä Helsingin kirjamessuja, jonne Waris kutsuttiin sarjan innoittajan, maremmano-abruzzese -rotuisen Olaf-koiransa kanssa.

– Olafilla ja minulla oli omat turvamiehet! Waris nauraa kerratessaan tähänastisen uransa erikoisinta messukeikkaa.

 

Wariksen viimeisin kansiin päätynyt kirja on kesäkuussa ilmestynyt Saari, joka edustaa maagista realismia kauhuelementein. Aiemmasta tuotannosta poiketen romaani on kirjailijan itsensä tuottama omakustanne.

– Saari julkaistiin alunperin joulukuussa 2019 Storytel -äänikirjapalvelussa kymmenosaisena äänikirjana. Kun sopimuksen printtioikeudet raukesivat, painatin itse kolmensadan kappaleen painoksen, Waris sanoo.

Kirjan taitosta vastasi ristiinalaisen Anne Leinosen Proosakuiskaaja-yritys. Kansikuvan tekijä löytyi perhepiiristä, kun Lappeenrannan AMK:ssa kuvataiteilijaksi opiskeleva kirjailijan poika Arri Mäkeläinen tarttui siveltimeen ja maalasi sarvipäisen saaren. Painotyö tilattiin puolalaiselta painotalolta, josta kollegoilla oli hyviä kokemuksia.

– Saarta pyydettiin minulta kirjamuodossa parin vuoden ajan. Kaikki eivät ole lämmenneet äänikirjabuumille ja osa kirjojen kuluttajista haluaa edelleen oman kappaleensa kirjahyllyyn, Waris selittää ja myöntää, että hetken kyllä mietitytti, jäisivätkö kirjat myymättä ja tili tappiolliseksi, ihan ilmaista kun kokeilu ei kuulemma ollut.

– Kirjastot tilasivat kirjaa sen verran hyvin, että pääsin omilleni, Waris paljastaa ja lisää myyvänsä kirjaa erilaisissa kirjallisuustapahtumissa. Kirjaa voi myös ostaa suoraan kirjailijalta.

– En usko, että Saari jää viimeiseksi omakustanteeksi, Waris tuumii hyvän kokemuksen rohkaisemana. Pöytälaatikossa olisi kuulemma ainakin yksi teos, jolle on ollut vaikea löytää kustantajaa.

 

Yhteistyö isojen kustantamojen kanssa jatkuu muiden teoksien kanssa. Ensi vuonna Warikselta ilmestyy varmuudella nuorten fantasiatrilogian aloitusosa sekä uusi äänikirja. Pari muutakin mielenkiintoista kirjaprojektia on tekeillä, joista toivottavasti kuullaan myöhemmin.

– Luova kausi tuntuu jatkuvan, kirjailija toteaa ja antaa arvoa Taiken viisivuotiselle työskentelyapurahalle, jonka toinen vuosi on nyt meneillään.

Tulevien kirjojen rinnalla vanhat teokset jatkavat elämäänsä uusissa formaateissa. Elokuva- ja tv-tuotantopuolella tapahtuu suuria, joista Waris ei vielä tässä vaiheessa voi paljastaa muuta kuin sen, että jos kaikki menee hyvin, muutaman vuoden sisällä nähdään sekä suomalainen elokuva että kansainvälinen suoratoistosarja Wariksen kirjojen pohjalta!

– Agentti hätyytettiin kesälomaltaan sopimusten tekoon, Waris paljastaa ja kuvailee edessä olevaa jättiprojektia unelmiensa täyttymykseksi.

Siitäkin toivottavasti kuullaan jatkossa lisää!

 

Wariksen Saari-kirjaa voi tilata (25 eur/kpl) sähköpostitse osoitteesta pohjankonnuntalvikki@gmail.com