Suomikunto lopettaa vuoden vaihtuessa – Hassiset miettivät nyt uusia suuntia


Ristiinassa samaan tapaan jatkaminen kävi mahdottomaksi.

 

Riitta ja Sanni Hassinen ovat molemmat kouluttautuneet paljon vuosien varrella. Osaamistaan he eivät aio heittää hukkaan mutta nyt täytyy vielä kypsytellä ajatuksia tulevaisuudesta. Sanni naurahtaa, että josko sitten seuraavaksi eläinavusteista terapiaa Raffe-koiran kanssa.

 

Ristiinan fysikaalinen hoitolaitos Suomikunto Oy palvelee vielä jouluun asti mutta tämän jälkeen yrityksen toiminta loppuu. Yrittäjä Riitta Hassinen kertoo, että suurin yksittäinen syy on, että kaupunki ilmoitti keväällä myyvänsä kiinteistön, jossa yritys toimii.

Brahentiellä, terveysaseman vieressä sijaitseva entinen lääkärintalo on nyt myynnissä huutokauppasivustolla.

– Kesän ja alkusyksyn ajan neuvottelimme kaupungin kanssa ja selvitimme asioita, jos olisimme ostaneet tämän rakennuksen. Mutta käytimme tilassa homekoirat ja ne antoivat sen verran ikävää tulosta, että päätös vahvistui, että ei osteta, kertoo yrityksessä työskentelevä Sanni Hassinen.

Joka tapauksessa kiinteistössä on uudella omistajalla edessä remontti, koska kaupunki irrottaa sen samasta lämmityksestä terveysaseman kanssa.

– Monta riskiä liittyisi kiinteistön ostoon. Tämä vaatii isoja investointeja. Jos alkaisi purkaa ja korjata, niin sen aikana ei voisi tehdä työtä. Vaikka olisi rahaa niihin remontteihin, niin se on aika hankala yhtälö, koska yrityksen toiminta on ollut jo ihan tarpeeksi vaikeaa koronan, sodan ja energiakriisin takia. Aina huomaa, että kun ihmiset alkavat säästää, he tinkivät ensimmäisenä itsestään, Riitta kertoo ja lisää, että homekoirien merkkailut myös herättivät miettimään, että tilassa on ollut oireilua, jota hän varsinkaan ei ole halunnut oikein uskoa.

– Se olisi vähän moraalitonta tarjota hyvinvointipalveluita tässä tilassa ilman korjauksia.

 

Moni saattaa ihmetellä, miksi yritys ei muuta muualle. Hassiset kertovat, että muitakin tiloja on vuosien varrella katseltu mutta kokonaisuus on monimutkainen, koska yrityksen tarjoamat kuntoutuspalvelut ovat tiukasti luvan varaisia. Hoitohuoneissa pitää olla esimerkiksi vesipisteet, esteetön kulku ja nykymääräyksillä myös äänieristävät ovet.

– Jos jatkaisimme toimintaa, niin se on sellainen yhtälö, jota ei Ristiinasta taiota. Ja ihan jo lupien hakeminen uusiin tiloihin on hirmuisen iso ja kallis projekti, Riitta sanoo.

Yritys olisi saanut kilpailutuksessa ensi vuoden alusta alkaen sopimuksen Kelan vaikeavammaisten kuntoutuksesta. Kilpailutuksissa kuitenkin katsotaan aina myös tilat, joten Riitta toteaa, ettei voi allekirjoittaa sopimusta, koska tiloja ei ole.

– Kyllä tässä kaikki visiot ja kivet on käännetty mutta nyt on aika keksiä uutta. Vaikka ei se kivaa ole, kun ei ole alkujaan itse päättänyt, että nyt on keksittävä uutta, Sanni miettii.

Epävarmuutta alalla lisää myös se, että valtakunnan politiikassa pohditaan parhaillaan koko fysioterapian Kela-korvausjärjestelmän tulevaisuutta.

 

Kaksikolla ei ole vielä selkeitä suunnitelmia tulevaisuudesta. Suomikunto Oy on toiminut vuodesta 1988 ja Riitalla on pari vuotta eläkeikään.

– Sekin on, että ei tässä vaiheessa huvita hirveitä velkoja ottaa ja rakentaa toimintaa alusta. Mutta kaikenlaisia vaihtoehtoja on, mitä voi tulevaisuudessa tehdä. Hölmöltä tuntuisi heittää hukkaankaan kaikkea, mitä on oppinut. Ehkä sitä voisi jatkaa tekemistä ”villinä”, eli niin, ettei olisi tekemisissä Kelan ja muiden kanssa, niin se ei vaatisi niin paljon paikalta, Riitta sanoo.

Sanni toteaa, että kaikenlaisia ajatuksia ja viritelmiä on, mutta niiden täytyy vielä kypsyä.

– Psyko-fyysistä puolta erityisesti lasten ja nuorten puolella haluan jatkaa. Pitää katsoa, jos siihen löytyisi jokin yhteistyökumppani.

 

Uuden edessä on myös Suomikunnossa työskentelevä liikuntaneuvoja, personal trainer ja hieroja Satu Hassinen, joka olisi pian palannut töihin perhevapailta. Samoissa tiloissa on myös toiminut EPM Team hierontapalvelut ja Kauneushoitola Eliksiiri, jotka nyt myös miettivät toimintaansa.

Riitta ja Sanni toteavat, että kevät ja kesä on ollut todella stressaava yrityksen tulevaisuutta pohtiessa. Nyt on muutama kuukausi aikaa ajatella omia mahdollisuuksia, kun yrityksen tilanteeseen tuli ratkaisu.

– Eniten tämä harmittaa asiakkaiden puolesta. Meillä on monia asiakkaita, jotka ovat tosi pitkään käyneet, Sanni toteaa.

Elina Alanne