Influenssarokotukset alkavat – aikoja voi varata maanantaista alkaen


Rokotteita annetaan jo muiden aikojen yhteydessä. 

 

Influenssarokotuksia jaetaan taas syksyllä. Nyt niitä on enemmän kuin viime vuonna.

 

Kausi-influenssan rokotukset alkavat Essoten alueella lokakuun lopussa. Maksuttoman influenssarokotteen saavat viime vuosilta tutut kohderyhmät, joista suurimmat ovat kaikki yli 65-vuotiaat sekä alle 7-vuotiaat vähintään puolen vuoden ikäisenä.

– Olemme aloittaneet influenssarokotukset jo potilastyötä tekevälle henkilökunnallemme. Muiden vastaanottokäyntien yhteydessäkin voimme pian antaa influenssarokotteita. Nyt lokakuun aikana saamme rokotteita lisää ja sitten voimme aloittaa väestön rokottamisen laajamittaisesti, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo Essoten tiedotteessa.

Ajanvaraukselliset influenssarokotukset aloitetaan maanantaina 31. lokakuuta. Ajan varaaminen on mahdollista 17.10. alkaen.

Nettiajanvarausjärjestelmä ei edellytä tunnistautumista ja se on tuttu koronarokotusten ja viime vuosien influenssarokotusten ajanvarauksista. Neuvoloissa rokotukset alkavat hieman myöhemmin 12.11. alkaen ja neuvoloihin on oma ajanvarauskanava netissä. Lisätiedot ja ajanvaraus löytyvät Essoten nettisivuilta.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan myös Essote suosittaa influenssarokotteen ja mahdollisen koronarokotteen tehosteannoksen ottamista samalla käynnillä.

– Näin saamme hyödynnettyä rajallisen rokotuskapasiteettimme mahdollisimman tehokkaasti ja kansalaisillekin hyvän rokotussuojan varmistaminen olisi näin mahdollisimman vaivatonta, Gärdström toteaa tiedotteessa.

Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannos voi olla kolmas tai neljäs rokote edellä mainittujen ehtojen täyttyessä. Sairastettua koronatautia ei lasketa tässä yhteydessä enää koronarokotuskerraksi.

 

Maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmät

  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset (yli 6 kk ikäiset)
  • Raskaana olevat
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri