Iso osa Ristiinaa oli pimeänä torstai-iltana – kyse oli inhimillisestä erehdyksestä


Laajoista katuvalo-ongelmista kannattaa aina ilmoittaa, muistuttaa Esen huoltopäällikkö. 

 

Ristiinassa on ollut tällä viikolla pimeitä iltoja. Kuva on toukokuulta 2020, jolloin oli huomattavasti valoisampaa. Kuva: Niko Takala

 

Torstai-iltana Ristiinan katuvaloista kaksi kolmesta oli pimeänä. Se tekee kaikkiaan 641 tolppaa, joista ei loistanut valoa illan kulkijoille. Jalankulkijat ja autoilijat kulkivat pimeydessä todella tarkkoina ja tilannetta hämmästeltiin muun muassa Ristiinan kirjastossa, jonne kansaa kulki kuulemaan vinkkejä syksyn kirjauutuuksista.

– Siellä teki vähän isomman häiriön se, että ohjauskytkin oli jäänyt 0-asentoon eräässä keskuksessa. Syy oli siis inhimillinen virhe, kertoo Esen huoltopäällikkö Pentti Pylkkänen.

Juuri tämän keskuksen takana on kymmenen muuta keskusta, joten pimeydestä tuli hyvinkin laaja.

 

Edellisenä kahtena iltana Puustellintien keskus oli pimeänä suunnitellusti.

– Ristiinassa saneerataan valaistuksia ja tehdään kytkentöjä. Nyt perjantai-iltana valojen pitäisi kaikkialla toimia, Pylkkänen sanoo.

Katuvalaistuksia lisätään muun muassa Katariinantiellä, Voudintiellä, Tuderuksentiellä ja Forsströmintiellä.

– Näille teille on jo aiemmin tehty jalustoja ja nyt niihin lisätään pylväitä ja valaisimia.

 

Ristiinalaiset hämmästelivät torstaina pimeyttä nöyrästi ja kukaan ei ilmoittanut siitä Eselle.

– Ehdottomasti näissä tilanteissa kannattaa laittaa viestiä katuvaloviat@ese.fi. Sitä seurataan säännöllisesti. Tai näin isossa tapauksessa voisi jo soittaa Ese-verkon vikapäivystykseen, Pylkkänen muistuttaa.

Hän lisää, että ihan yksittäisistä lampuista vikapäivystyksestä ei vielä lähdetä liikkeelle mutta torstainen pimeiden pylväiden määrä olisi jo saanut korjaajat nopeastikin paikalle.

 

Moni pohti, että joko ristiinalaiset osallistuvat sähkön säästöön. Kaupunki tiedotti aiemmin, että katuvalaistuksesta säästetään tulevan talven aikana. Pylkkänen kertoo, että ihan näin äkkinäisesti asiaa ei ole tarkoitus tehdä.

– Varmaankin joulukuussa katuvaloista ruvetaan säästämään. Mutta siitä kyllä tiedotetaan vielä etukäteen. Ajatus on se, että yösäästöt alkavat, kun lunta on maassa. Se tuo jo vähän valoa.

Säästöaika on kello 22–05. Kymmeneltä sammutetaan osa katuvaloista paikoissa, joissa on sellainen keskus, jossa näin pystytään toimimaan. Kello 23 sammuvat kaikki katuvalot.

– Mikkelin torilta noin kilometrin etäisyydellä katuvalaistus pidetään päällä.

Torstai-iltana Ristiinassa harrastuksiin ja niistä pois kuljettiin todella pimeässä. Pylkkänen korostaa, että tämä ei ole tarkoitus.

– Valot sammutetaan myöhemmin illalla juuri siksi, että harrastuksista ollaan jo kello 23 kotona ja suurin osa koiranulkoiluttajistakin on silloin jo sisällä. Toki vuorotyöläiset liikkuvat tuonakin aikana, Pylkkänen sanoo.

Elina Alanne