Seurakuntavaalit alkoivat virheellä Mikkelissä – asiasta voi valittaa, kun vaalitulos on selvä


Ristiinassa äänestettiin innolla heti ennakkoäänestyksen aluksi. 

 

Seurakuntavaaleissa äänestämiseen menee hieman enemmän aikaa kuin kunnallisissa tai valtiollisissa vaaleissa, koska omat tiedot pitää täyttää lomakkeeseen itse. Kirsi ja Pekka Töyrynen kävivät heti äänestyksen aluksi hoitamassa asian pois päiväjärjestyksestä.

 

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tiistaina, jolloin heti pääsi äänestämään myös Ristiinassa. Ensimmäisten joukossa S-marketissa äänensä antoivat ristiinalaiset Pekka ja Kirsi Töyrynen.

– Äänestämme oikeastaan aina ennakkoon. Nyt ei omien menojen vuoksi käy muut päivät, niin tulimme heti, pari jutteli.

Kirsi on ollut 13 vuotta mukana seurakunnan luottamustoimissa. Nyt hän ei ole enää ehdolla vaan totesi olevan uusien ja nuorempien aika päättää asioista.

– Helppo oli heti tietää, ketä äänestän, hän totesi.

 

Seija Kuikan numero korjattiin listoihin käsin, kun virhe huomattiin.

 

Kaikkiaan vaalit alkoivat Mikkelissä hieman horjahdellen. Tiistaina kävi ilmi, että kahdella ehdokkaalla oli kaikissa äänestyskopeissa olleissa listoissa sama numero. Virhe huomattiin aamupäivällä, jolloin äänestys oli ollut jo hetken käynnissä muutamissa paikoissa. Keskustan seurakuntaväen Seija Kuikalla oli saman puolueen ehdokas Oiva Kiljusen numero. Virhe korjattiin käsin aamupäivän aikana ja listat uusitaan.

Ristiinassa ja Suomenniemellä äänestäminen alkoi kello 15, jolloin virhe oli jo huomattu.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja, ristiinalainen Helena Kauppinen harmitteli virhettä tiistaina.

– Pidämme ennen virheen huomaamista annettuja ääniä nyt erillään ennen kuin saamme lisäohjeita, Kauppinen kertoi tiistaina.

Keskiviikkona Kauppinen viestitti, että kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja totesi, että koska on vaalisalaisuus ja se pitää turvata, ei voi tällä hetkellä tietää, onko tapahtunut virhe vaikuttanut äänestyskäyttäytymiseen. Asiaa voi arvioida vasta, kun vaalitulos selviää ja vahvistetaan. Jos tuolloin on arvioitavissa, että virhe on vaikuttanut vaalitulokseen, on mahdollisuus valittaa vaalin tuloksesta.

Ennakkoäänestäminen jatkuu 12. marraskuuta saakka. Vaalipäivänä 20.11.2022 äänestäminen tapahtuu vain Mikkelin tuomiokirkossa.

Elina Alanne