Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto vaihtuu, kaupunginjohtaja lausui valtuustolle suoria sanoja – Mikkeli teki maanantaina päätöksiä


Taavitsainen ja Heinänen vaihdettiin pois puheenjohtajistoista. 

 

Mikkelin kaupunginvaltuusto myönsi maanantaina eron kaupunginjohtaja Timo Haloselle. Valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtola (kok.) kiitti häntä vaikeiden vuosien johtamisesta. Kuvakaappaus kaupungin Youtube-kanavalta.

 

Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 1. varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen (sd.) ei nauti valtuuston luottamusta. Tästä syystä valtuusto erotti hallituksen ja jaoston puheenjohtajistot ja valitsi uudet henkilöt heidän tilalleen.

Äänestyksen jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa Pirjo Siiskonen (kesk.) ja hänen henkilökohtaisena varajäsenenään ristiinalainen Kirsi Olkkonen (kesk.). Taavitsaisen tilalle 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Jarno Strengell (sd.) ja hänen varajäsenekseen ristiinalainen Petri Tikkanen (sd.). Strengell on jo aiemmin ollut kaupunginhallituksen jäsen ja Tikkanen hänen varajäsenensä.

Uutena jäsenenä kaupunginhallitukseen valittiin Soile Kuitunen (sd.) ja hänen varajäsenekseen Jenni Tissari (sd.), joka oli aiemmin Taavitsaisen varajäsen.

Perussuomalaisissa oli kahta kantaa kaupunginhallituksen johtajuudesta. Aiemmin 2. varapuheenjohtaja toiminut Raimo Heinänen esitti itseään edelleen jatkamaan. Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Sami Järvinen esitti Jani Sensiota (ps.). Molempien varajäseneksi oli ehdolla Heinäsen varajäsenenä jo toiminut Tomi Sikanen (ps.). Äänestyksessä Sensio sai 29 ääntä ja Heinänen 10 ääntä. Raimo Heinänen siis jättää kaupunginhallituksen. Hän kiitti valtuustossa kaupunginhallitusta ja toivotti jatkajille menestystä. Myös Taavitsainen siis putosi kokonaan kaupunginhallituksesta. Taavitsainen ei ole paikalla kaupunginvaltuustossa.

Konserni- ja elinvoimajaoston puheenjohtajisto valittiin ilman äänestyksiä. Puheenjohtajana jatkaa Pirjo Siiskonen, jonka varajäsen on Pekka Pöyry (kesk.). Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Strengell varajäsenenään Tikkanen ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Sensio varajäsenenään Taina Hartonen (ps.).

Kaupunginvaltuuston käsittelyssä oli myös kaupungin vuoden 2023 talousarvio.

 

Valtuusto myönsi kokouksessaan eron kaupunginjohtaja Timo Haloselle ja kiitti tätä työstään. Halonen puhui valtuustolle hyvin suorasanaisesti Mikkelin tilanteesta. Hän totesi, että Mikkeli antaa nykyisellä päätöksenteollaan itsestään erikoisen kuvan. Hän kertoi pohtineensa, miksi mikkeliläinen päätöksenteko ei toimi ja sanoi syiksi muun muassa sen, että päätöksentekijöiden joukossa vallitsee syyllistämisen, uhriutumisen ja epäilyn henki. Halonen totesi, että ilman luottamusta ja yhteistyötä Mikkeli ei pääse vaikeuksistaan.

Hän totesi valtuustolle myös, että kerran tehtyjä päätöksiä ei pitäisi peruutella. Hän toivoi, että aloittava kaupunginjohtaja Janne Kinnunen saa koko joukkueen tuen ja kannustuksen. Halonen sanoi, että hänessä saatiin syyllinen moneen asiaan ja hänen erottamistaan alettiin junailla pian kuntavaalien jälkeen.

– Jospa minä olisin viimeinen uhri ja syyllinen, hän totesi ja kertoi monen eri piirien ihmisen pahoitelleen hänelle tilannetta.

– En lähde hyvillä mielin, en pahoilla mielin. En katkerana mutta lähden pettyneenä. Olisi tämän toisinkin voinut mennä, Halonen sanoi.

Elina Alanne

 

Jutun otsikon ja leipätekstin aikamuotoja muutettu ti 15.11.