Lumikit kertoo naisten kautta meistä kaikista – ”Tästä on tulossa kokonaisvaltainen teos”


Tuuva Teatterin Lumikit nähdään Lähemäkitalossa tammikuussa. 

 

Tiina Rouhiainen, Sarianna Maaranen, Venla Laari, Tiia Laamanen, Sari Häkkinen, Tanja Puustinen-Kiljunen ja Asta Vuorio esiintyvät Lumikeissa. Tuuva Teatterin näytelmässä on kuusi potilasta ja sairaanhoitaja. Kuva: Jani Lastuniemi

 

Mennään syntymästä kuolemaan mutta eihän se ole kuin elämää. Elämää, ja siihen liittyviä kohtaloita ja sairauksia. Asioita, joita pitää käsitellä myös teatterin keinoin, jotta niistä ei tule tabuja.

Ristiinan nuorisoseuran Tuuva Teatterin Jani Lastuniemi, Tanja Puustinen-Kiljunen ja Sari Häkkinen pohtivat harjoitteluvaiheessa olevaa näytelmää Lumikit. Liisamaija Laaksosen alun perin televisioon kirjoittama Lumikit kertoo seitsemästä naiskohtalosta osastolla 4.

Lastuniemi kertoo, että näytelmän lähtökohta on toki vakava, koska naiset ovat sairaalassa eri syistä.

– Mutta siinä on paljon naurua ja paljon itkua. On myös koomisia elementtejä, Lastuniemi sanoo.

Sitähän se on elämä – jokainen selviytyy vakavasti asioista tyylillään ja usein selviytymisessä auttaa huumori.

 

Tuuva Teatteri tekee talviteatteria muutaman vuoden tauon jälkeen. Tekijöille se antaa mahdollisuuden tehdä toisenlaista teatteria kuin kesäisin.

– Kesäteatterissakin voi olla vakavia teemoja mutta sen pitää kuitenkin olla viihteellistä. Kesäteatteri mahdollistaa, että talvella voimme tehdä syvällisempää. Talviteatterissa myös he, ketkä eivät kesällä pysty sitoutumaan, pääsevät tekemään, Puustinen-Kiljunen toteaa.

Lumikit ohjaa Lastuniemi. Näyttelemässä on seitsemän naista Ristiinasta, Mikkelistä ja Mäntyharjusta. Ensimmäistä kertaa lavalle esiintyjänä astuu Sari Häkkinen.

– Uteliaisuus sai mukaan. Olen ollut kesäisin montulla paljon auttamassa ja alkoi tuntua, että olisi kiva itsekin esiintyä, Häkkinen tuumaa ja jatkaa, että mukaan lähteminen hieman hirvitti, koska muut ovat niin konkareita.

Lumikit kuitenkin haastaa myös konkarit. Koska näytelmä tapahtuu suljetussa tilassa, eli osastolla, ollaan siinä paljon paikallaan.

– Se on todella kiinnostavaa, miten tehdä teatteria ilman liikettä. Miten yhteys ja jännite syntyy ja pysyy ilman sitä, Lastuniemi sanoo.

Puustinen-Kiljunen ja Häkkinen lisäävät, että Lumikit vaatii näyttelijältä vahvaa läsnäoloa ja kuuntelua. Siinä ei niinkään esitetä vaan ollaan. Lastuniemi kertoo, että näyttelijöistä ensikertalainen Häkkinen onkin ollut oikeastaan helpoin käsiteltävä, koska hänellä ei ole valmiiksi syntyneitä maneereita.

– Joo, minua voi kääntää mihin vain, Häkkinen naurahtaa.

 

Lumikit on tarina naisista, mutta se sopii kaikille.

– Nämä teemat kuuluvat meidän kaikkien elämään – puolisona, kumppanina, lapsena… Siinä on paljon asioita, joihin mieskin pystyy samaistumaan. Siinä on myös naisten välistä huumoria, mikä voi olla miehelle kiinnostavaa, Lastuniemi sanoo.

Hän toteaa, että on itsekin sairauksien kanssa joutunut pohtimaan miksi-kysymyksiä. Samoja teemoja käsitellään myös Lumikeissa.

Ohjaamisen lisäksi Lastuniemi vastaa näytelmän visualisoinnista. Puustinen-Kiljunen toteaa, että Janin myötä Tuuva Teatteri on mennyt paljon ammattimaisempaan suuntaan. Lumikit esitetään Mikkelissä Lähemäkitalon salissa. Työryhmä etsi tarpeeksi intiimiä tilaa. Esityksissä yleisö on siis todella lähellä näyttelijöitä.

– Tästä on tulossa kokonaisvaltainen teos. Toivottavasti sen 80 minuutin aikana katsojassa tapahtuu jonkinlainen puhdistautuminen, joka jatkuu vielä, kun hän lähtee esityksestä kotiin ja miettii niitä teemoja, Lastuniemi sanoo.

Elina Alanne

 

Kohta kohdalta

Lumikit

Liisamaija Laaksosen käsikirjoittamassa näytelmässä seurataan yhden huoneen potilaiden elämää 24 h ajan.

Tuuva Teatterin esitykset 11.–26.1.2023.

Esitys ja toteutus on intiimi ja jokaiseen esitykseen mahtuu vain 50 katsojaa.

Esitys on Lähemäkitalon salissa, Rauhankatu 10, B-ovi.

Lavalla nähdään: Asta Vuorio, Sari Häkkinen, Sarianna Maaranen, Tanja Puustinen-Kiljunen, Tiia Laamanen, Tiina Rouhiainen ja Venla Laari.

 

Lue myös: Kesäteatterissa Populäärimusiikkia Vittulajänkältä