Taloyhtiö konkurssiin, koska vaihtoehtoja ei ollut – Silmukka muuttaa, muiden tilanne vielä epäselvä


Kiinteistöosakeyhtiö Ristiinan Säästökeskuksen johtivat vaikeaan tilanteeseen maksamattomat vastikkeet ja kohonneet lämmityskulut.

 

Säästöpankki Optia möi ison liiketilansa Ristiinasta. Uusi omistaja ei ole maksanut siitä vastikkeitaan, joten koko kiinteistöosakeyhtiö ajautui vaikeuksiin.

 

Kiinteistöosakeyhtiö Ristiinan Säästökeskus on asetettu konkurssiin joulukuun alussa. Taloyhtiö päätti itse hakeutua konkurssiin, koska tilanne kävi liian vaikeaksi.

Iso syy vaikeuksille on, että Säästöpankki Optia möi siltä tyhjäksi jääneen liiketilan ulkopaikkakuntalaiselle ostajalle, joka ei ole maksanut vastikkeita tilastaan.

– Tilanteeseen on kaksi suurempaa syytä. Kun isojen liiketilojen omistajat eivät pysty maksamaan vastikkeitaan, niin käy näin. Lisäksi kiinteistössä on öljylämmitys, jonka kustannukset ovat nousseet voimakkaasti, kertoo isännöitsijä Marko Hänninen M3 isännöinnistä.

Hänninen toteaa yleisellä tasolla, että kun ison liiketilan vastike on tuhannen ja kahden tuhannen euron välillä, niin hän ymmärtää hyvin, että tänä aikana sen maksaminen voi olla vaikeaa.

– Ristiinan Säästökeskuksessa on sekä liiketiloja että asuntoja. Sitä pitää korostaa, että kaikki eivät ole olleet maksuvaikeuksissa, Hänninen sanoo.

Kohteelle on nyt määrätty pesänselvittäjä, joka tekee ratkaisuja jatkosta.

Yhdessä liiketilassa toimii Työosuuskunta Villi Apilan pesula ja matkahuollon palvelupiste. Villi Apilan Tanja Klén kertoo, että heidän toiveenaan on jatkaa, jos sille on edellytykset.

– Kukaanhan ei vielä tiedä, mitä tapahtuu. Mutta ilman muuta jatketaan, jos kukaan ei käske meitä pois, Klén sanoo.

 

Tuula Luostarinen kävi pohdinnan, lopettaako hän yrittämisen kokonaan vai jatkaako jossain muualla, kun nykyisen liiketilan kiinteistöosakeyhtiö meni konkurssiin. Hän päätti jatkaa Silmukkaa toisaalla Ristiinassa.

 

Kangas- ja käsityötarvike Silmukan Tuula Luostarinen teki päätöksen jatkaa liikettään toisaalla, koska tulevaisuudesta ei ole vielä mitään tietoa. Luostarinen omisti Silmukan tilan Säästökeskuksessa miehensä kanssa.

– Ei tässä jäänyt taloyhtiölle muita vaihtoehtoja kuin hakeutua konkurssiin. Asukkaiden tilanteesta olen surullinen, kun kukaan ei tiedä, miten tässä käy, Luostarinen sanoo.

Silmukka on toiminut samalla paikalla 1980-luvun alusta. Luostarinen hyppäsi sen yrittäjäksi vuonna 2005. Liike muuttaa osoitteeseen Brahentie 16 apteekin ja Ristiinalaisen toimituksen väliin.

– Uskon, että apteekin viereinen ovi on hyvä ovi, Luostarinen naurahtaa.

Uusi tila on nykyistä pienempi, joten osa myymälän tavaroista varastoidaan muualle ja valikoimaan tulee joitakin muutoksia.

– Verhokankaita en aio ottaa enää uusia. Pidän valikoimassa lankoja ja muuta pientä tavaraa, Luostarinen sanoo.

Korjausompelu pysyy mukana, koska se työllistää Luostarista mukavasti. Ihmiset haluavat taas enemmän korjata vanhaa kuin ostaa aina uutta.

Luostarinen ei vielä sano varmaksi, milloin uusi liike on valmis avaamaan.

– Ehkä tammikuun toisella viikolla. On tässä pari viikkoa varattavaa muuttoaikaa.

Elina Alanne