Kuntalaisaloite Suomenniemen koulun jatkamisen puolesta – kaupunginvaltuusto käsittelee lakkauttamista maanantaina


Kauriansalmen kylät ry vaatii,että koulun kehittäminen otetaan vielä uuden tarkastelun alle. 

 

Kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina esitystä, että Suomenniemen koulu lakkautetaan ja yhdistetään Ristiinan yhtenäiskouluun 1.8. 2023 alkaen.

 

Kauriansalmen kylät ry on tehnyt Mikkelin kaupungille kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan, että Suomenniemen koulun kehittäminen otetaan vielä keväällä 2023 uuden tarkastelun alle. Yhdistys vaatii, että koulua ei lakkauteta vaan se jatkaa toimintaansa ja sen opetusohjelmaa kehitetään painottaen luonnon monimuotoisuutta ja ympäristöhaasteita.

Kauriansalmen kylät ry:n puolesta aloitteen on allekirjoittanut puheenjohtaja Raimo Laitinen. Mikkelin kaupunginvaltuusto käsittelee koulun lakkauttamista ensi maanantaina. Valtuusto myönsi vuoden 2023 talousarviokäsittelyn yhteydessä Suomenniemen koululle rahoituksen vain kevääksi. Suomenniemen koulua on käsitelty Mikkelin päätöksenteossa useita kertoja. Kuntalaisaloitteessa muistutetaan, että syksyllä valtuustossa koulun lakkauttamisen perusteluiksi esitettiin, että parinkymmenen oppilaan koulussa ei pystytä takaamaan nykyaikaista pedagogista oppimisympäristöä ja mahdollisuutta kaverisuhteiden luomiseen. Kauriansalmen kylät kokee nämä perustelut hyvää oppimisympäristöä ja opettajien ammattitaitoa halventaviksi. Suomenniemeläiset toteavat, että koululla on hyvä toimintaedellytykset.

Aloitteessa kirjoitetaan, että koululla on erittäin ammattitaitoiset opettajat, toimiva sosiaalinen ympäristö, hyväkuntoinen ja toimiva koulurakennus sekä hieno ja liikuntaan kannustava piha-alue. Aloitteessa muistutetaan myös, että uusimpien tutkimusten perusteella yhdysluokkaopetuksessa ja pienessä koulussa opiskelussa on useita hyviä puolia.

Suomenniemeläiset kokevat, että koulun lakkauttamispäätös ei perustu myöskään taloudellisiin syihin. He muistuttavat, että koulurakennuksen ylläpito tulee todennäköisesti jäämään joka tapauksessa kaupungille. Koulun lakkauttaminen myös heikentää paikkakunnan vanhuspalveluita, koska koulu on Niementähden ruokailupalveluiden käyttäjä. Kauriansalmen kylät ry muistuttaa, että ”koulu on yksi tärkeä elinvoiman ylläpitäjä ja tukee vahvasti myös Mikkelin kaupungin strategiaa.

Kuntalaisaloitteessa todetaan myös, että usein koulujen lakkauttamisten todelliset säästöt jäävät hämäriksi. Aloitteessa vaaditaan, että aiemmin lopetetun Ristiinan lukion osalta selvitetään läpinäkyvästi saavutetut kustannussäästöt. Tätä vaaditaan, jotta keskustelut voivat perustua todellisuuspohjaan, aloitteessa todetaan.