Nyt rakennetaan! Ristiinassa on parhaillaan useita omakotitalojen työmaita


Omakotitalojen rakennuslupia on haettu Ristiinaan jopa yllättävän paljon. Seppo Parkkisen uusi koti on muuttovalmis helmikuussa.

 

Ristiinan alueella rakennetaan parhaillaan useaa omakotitaloa. Miikka Oinonen ja Erno Mäkeläinen tekivät tammikuussa sisätöitä Seppo Parkkisen talon työmaalla. Parkkisten talossa työt alkavat olla jo loppusuoralla ja isäntäväki pääsee muuttamaan uuteen kotiin helmikuun lopussa.

 

Sattuma. Talonrakennusalan konkari, Kontion edustaja Seppo Parkkinen miettii, että sen kummempaa syytä ei ole siihen, miksi Ristiinassa rakennetaan juuri nyt useaa omakotitaloa. Parkkinen vahvistaa, että omakotitalotyömaita on tosiaan Ristiinassa nyt monia, koska Kontio-kohteitakin on pientaloissa neljä sekä Pökkäänlahden rannalle nouseva erillistalojen kohde. Näiden lisäksi rakennetaan parhaillaan myös muita taloja.

– Rakentamista ohjaa aina tarve. Jos suhdanteita seuraisi, niin koskaanhan ei kannattaisi rakentaa, Parkkinen naurahtaa viitaten esimerkiksi viime aikoina kohonneisiin kustannuksiin.

– Jos ihmisellä on tarve, niin silloin pitää rakentaa. Tai paremminkin siihen liittyy tarve ja tilaisuus, Parkkinen täydentää ja kertoo, että he rakentavat uutta omakotitaloa Juurilahdentielle nyt, koska pitkään katseltu tontti tuli yllättäen myyntiin.

– Kahdessa päivässä piti tehdä päätös, että ostetaanko vai ei.

Parkkinen päätti ostaa ja aiemmin Vitsiälässä perinnetalossa sijainnut koti vaihtuu moderniksi kodiksi taajama-alueella. Talo on kolmas, jonka Parkkiset rakentavat itselleen. Huonejako uudessa kodissa on hyvin samanlainen kuin edellisessä talossa.

– Se on jo koeponnistettu, että toimii.

 

Parkkinen tuumaa, että Ristiinaan on hyvä rakentaa, koska kaikki tarvittavat peruspalvelut löytyvät kylältä edelleen ja myös hyviä Saimaan rantatontteja on ainakin vielä ollut vapaana.

– Ristiina ei ole kuin 20 minuutin päässä Sokoksen nurkilta. Joskus olen mittaillut, että Rantakylästäkin menee kantakaupunkiin se 15 minuuttia, Parkkinen tuumaa.

Rantakylän postinumeroalue ja Ristiinan alue olivat alueita, joille haettiin Mikkelissä viime vuonna eniten rakennuslupia pientaloille. Ristiinalainen sai kaupungilta listattuna kaikki Mikkelin alueella vuoden 2022 aikana lainvoimaisuuden saaneet rakennusluvat. Rantakylän alueelle pientalolupia haettiin ainakin kymmeneen kohteeseen, Ristiinan ja Vitsiälän postinumeroalueille ainakin seitsemään kohteeseen.

Kaikkiaan kaupungissa on käsitelty yli 600 rakennuslupaa. Tietojen vertaaminen on hankalaa, koska kirjauksista johtuen lupa-asian ensimmäisenä tietona voi olla muu asia kuin pientalon rakentaminen. Siksi inhimillisen virheen mahdollisuus on, että jokin lupahakemus on jäänyt listalta toimituksessa huomaamatta. Vertailun vuoksi pientalojen lupia ei myönnetty yhtään esimerkiksi Haukivuorelle ja Anttolaan. Pellosniemellä ja Suomenniemellä rakennettiin joitakin vapaa-ajan asuntoja, kuten toki muuallakin Mikkelissä. Myös erilaisia remontteja tehtiin tasaisesti ympäri kaupunkia.

 

Seppo Parkkinen oli kysellyt Juurilahdentiellä ollutta tonttia jo vuosia, kunnes se yhtäkkiä tulikin myyntiin. Parkkinen päätti rakentaa rantatontille talon omalle perheelleen. Hän harkitsi myös myyntiin rakentamista.

 

Ristiinan alueesta vastaava kaupungin rakennustarkastaja Hannu Ahonen toteaa, että koronavuosista alkanut vilkkaampi rakennuslupien hakeminen jatkuu edelleen.

– Lupahakemukset ovat huipusta vähän vähentyneet ja talvikuukausina on toki aina hiljaista. Mutta kesää kohti kun mennään, niin taas vilkastuu, Ahonen sanoo.

Hän toteaa, että edelleen ihmiset tekevät muutostöitä ja uudisrakennuksia esimerkiksi vapaa-ajanasunnoilla. Viime talvena omakotitalojen rakennuslupia haettiin hänestä jopa yllättävän paljon Ristiinaan.

– Tänä vuonna ei ole tähän mennessä tullut vielä yhtään pientalon hakemusta, Ahonen kertoo.

Myös Parkkinen sanoo, että talvi on aina hiljainen, kunnes ihmiset heräävät miettimään esimerkiksi vapaa-ajan asunnon varusteluita.

– Loppusyksy oli todella hiljainen. Kaikki varmaan miettivät, mihin suuntaan maailma on menossa. Nyt näyttää itse asiassa taas hyvältä, eli tarjouspyyntökyselyitä on tullut vuoden vaihteen jälkeen hyvin. Nyt on ehkä taas huomattu, että elämä jatkuu, Parkkinen sanoo.

Kaikista kuumimmasta tilanteesta on Kontiollakin jo hieman hiljentynyt. Parkkinen kertoo, että he tilasivat oman talonsa viime vuoden helmikuussa ja se pystyttiin toimittamaan lokakuussa.

– Nyt jos tilaa tähän aikaan, niin saa vielä kesäksi. Viime vuonna tähän aikaan kesä oli jo täynnä. Jos olisi ollut sama tilanne kuin nyt, niin mekin jo asuisimme uudessa kodissa, Parkkinen pohtii.

Elina Alanne

 

Jätemaksu herätti poistoihin

Vuoden 2022 aikana Mikkelin rakennusvalvonnalta haettiin kymmenien kiinteistöjen poistoa rekisteristä. Poistoihin herätti muuttunut jätemaksujen hinnoittelu, kun käyttöön tuli jätehuollon perusmaksu.

Rakennustarkastaja Hannu Ahonen toteaa, että lupia rakennuksen purkamiseen ja poistamiseen haetaan edelleen. Vuoden 2022 listauksesta huomaa, että poistamista on haettu muun muassa kiinteistöille, jotka on purettu tai poltettu jo vuosia, jopa vuosikymmeniä, sitten.

– Ihmiset mieluummin poistavat rakennukset rekisteristä kuin maksavat jätemaksua. Vähentyy siinä toki samalla myös kiinteistöverokin, Ahonen sanoo.